A székely konyha legjava az Andrássy úton – megnyílt a SZÉK

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. október 14. 17:35

Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar az Andrássy út frekventált részén, ahol erdélyi és székely gourmet fogásokat tálalnak a vendégek elé, az ősi receptek és a modern konyhatechnológia ötvözésével.

Az egy hónapja megnyílt étterem szerdai sajtóbemutatóján nemcsak egy hétfogásos válogatott menüsort kóstolhattunk végig, de az új vendéglátóhelyet létrehozó csapattal is megismerkedhettünk. Az éttermet üzemeltető cég ügyvezetője, Varga Szidónia otthonról, Székelyudvarhelyről hozta magával a hagyományos ételek és értékek iránti tiszteletét, ahogy mesélte, már gyermekkorától a konyhában sürgött-forgott nagyszülei kályhája körül. Bár nem végzett szakácsiskolát, a főzés szerelmese, gasztronómiai tudását Magyarországon a Konyhafőnök című televíziós főzőműsorban is bemutathatta.

A SZÉK csapata: Réti Sebestyén séf, Varga Szidónia ügyvezető és Kemenczei Andrea üzletvezető az étterem sajtóbemutatóján

Fotó: turizmus.com

Budapesten a klasszikus magyar, erdélyi és székely ételek újragondolásban és az étlap megalkotásában Réti Sebestyénben talált méltó partnerre, aki korábban négy évig a Déryné Bisztróban volt vezető séf, emellett a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette.

A Liszt Ferenc tér szomszédságában található SZÉK – ezt megelőzően az Andrássy Food & Wine, még korábban a Klassz Bisztró üzemelt ezen a helyen – berendezése visszafogottan elegáns és barátságos egyszerre, elég laza ahhoz, hogy ne feszengjünk benne, a tematikára csupán néhány, a falakra írt rovásírásírás utal. Vacsorázni, munkaebédre beugrani, vagy akár csak egy pohár borra is be lehet ide térni, különösen, hogy szomszédságában működik a Bortársaság.

Laza miliő a falakon rovásírással

Fotó: SZÉK

Hogy az ételek mellé méltó, erdélyi, magyar és Kárpát-medencei borok párosuljanak, arról Kemenczei Andrea gondoskodik az étterem háziasszonyaként, aki korábban az Andante Borpatikában lett a Kárpát-medencei borkultúra szakértője, de szakács végzettséggel is rendelkezik.

Mint hallhattuk, az alapanyagok egy részét Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől szerzik be. Onnan származik a tekerőpataki, a szarvasgombás és a köménymagos sajt, vagy az itthon kevésbé ismert orda, a puliszka GMO-mentes erdélyi kukoricalisztből készül, és a tejföl is erdélyi termelőktől való.

Töltött paprika kápiából

Fotó: SZÉK

S hogy mi mindet kóstolhatunk a SZÉK-ben? Előételnek választhatunk látványra és ízre is újszerű puliszkát burduf túróval, szalonnával, után jöhet a borjú-bárány gombóccal bélelt, kellemesen savanykás csorbaleves, amelyet friss tárkonnyal és lestyánnal ízesítenek. Főételként a többi között kápiából készült töltött paprikát, böjtös töltött káposztát vagy brassói sertésszüzet ajánlanak ropogós burgonyával, s akibe mindezek után még desszert is fér, az kóstolja meg a kürtöskalácsot házi eperfagylalttal és grillázskrémmel tálalva.

Aki ebédelni tér be a SZÉK-be, az két- vagy háromfogásos menüt is kap, amelyet székely klasszikusok ételekből válogathat össze.

Kürtöskalács házi eperfagylalttal és grillázskrémmel

Fotó: SZÉK

A profi csapat és a minőségi alapanyagok láttán úgy véljük, az erdélyi ízeket a trendi bisztrókonyha szintjére emelő helynek minden esélye megvan arra, hogy a főváros gasztronómiai palettájáról hiányzó kínálatával sikerüljön megszólítania a budapestieket, és remélhetőleg – ha majd visszatérnek – a külföldieket is.