A vodka és a sör a legnépszerűbb szeszesital

 2011. május 31. 19:13

Közép- és Kelet-Európában évi 1,5 százalékkal emelkedik a sörfogyasztás egy brit prognózis szerint – hangzott el a nürnbergi Brau Beviale szakvásár közelmúltban tartott budapesti sajtótájékoztatóján. A legnépszerűbb égetett szeszesital a vodka. 

A november 9-11. közötti Brau Beviale 1 300 kiállítója közül 40 százaléka külföldi lesz az idén. A várhatóan mintegy 32 ezer szakmai látogató egyharmadát Németországon kívülről várják a szervezők.
Az Európában korábban tipikus vodka-, sör- és borfogyasztási zónák felbomlottak az utóbbi időben. Északon egyre jobban kedvelik a bort, míg délen mind népszerűbb a sör. Oroszországban sokan váltottak vodkáról sörre – mutattak rá a szakvásár vezetői.  Európában általában csökken az alkoholfogyasztás. A kisebb kereslet miatt sok sört adnak el akciósan, ami lefelé nyomja az átlagos fogyasztói árakat.  Ugyanakkor a Canadean brit piackutató cég szerint a sörfogyasztás 2015-ig, évente átlagosan 3 százalékkal emelkedik, szerte a világon.
Kétszámjegyű növekedés jellemzi az energiaitalok piacát. Kisebb mértékben bővült a gyümölcslevek, sportitalok és szénsavas üdítőitalok eladása. Az égetett szeszesitalok mintegy 2,2 százalékos forgalmi növekedésére lehet számítani 2014-ig, de Ázsiában ennek duplája a várható növekedési ráta. Tavaly a vodka volt a legnépszerűbb tömény ital – derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarában tartott tájékoztatón.