Átadták a felújított Semsey Kastélyt Balmazújvárosban

 2013. december 05. 16:28

Átadták csütörtökön a felújított Semsey Kastélyt Balmazújvárosban; a város egyik legjellegzetesebb épülete 405 millió forintból újult meg.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az átadáskor elmondta: Balmazújvárosba 2010 óta 4 milliárd forintnyi állami támogatás érkezett, emellett a kormány 3 milliárd forint adósságot vállalt át a várostól.

Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a minőségi kultúra fejlesztése iránt, így folytatni szeretnék az épített örökségek megújításának programját.

 

Lázár János emlékeztetett arra, hogy már felújították vagy tervezik felújítani egyebek között a gödöllői, az edelényi, a füzérradványi, az ókígyósi és a keszthelyi kastélyt, a sárospataki várat, vadászati múzeumot alakítanak ki a hatvani Grassalkovich-kastélyban, és Eszterházán létrehozzák a Haydn Intézetet.

A Semsey Kastélyban, amely a korabeli dokumentumok szerint 1805-ben készült el, a most végrehajtott felújítás során közösségi tereket és múzeumot alakítottak ki. A felújításhoz uniós és kormányzati támogatást nyert az önkormányzat.

Fotó: MTI