Augusztus 20. – Ünnepi programok közlekedési korlátozásokkal

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 17. 18:45

A hétvégi hidegfront sem befolyásolta az augusztus 20-i tűzijáték előkészületeit. Budapesten nemcsak az államalapítási ünnepi programok, hanem a hosszú hétvégén tartandó Ironman Budapest triatlonverseny miatt is számos közlekedési korlátozásra kell készülni.

A tervek szerint haladnak a tűzijáték előkészületei. A Citadellán már befejezték a rakéták telepítését, a Magyar Honvédség flottillájánál jelenleg is zajlanak a munkálatok - számolt be Ivády Nóra, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón.

A csütörtöki ünnepi programok a Parlament előtti Kossuth téren 8:30-kor kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Ezt követően a honvédtisztjelöltek avatása következik.

Délelőtt 10 órától délután 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap. Ugyancsak délelőtt 10 órától a budai oldalon a Várkert Bazárnál este 9 óráig családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Színpadra lép a Kolompos Zenekar, a Buborék Együttes, a Hot Jazz Band, az Irie Maffia és a Csík Zenekar.

A budai Várban a Mesterségek Ünnepe délelőtt 10 órakor az ünnepi kenyér, az ország tortáinak és a Magyar Honvédség tortájának felvágásával veszi kezdetét. Emellett a Lánchíd utcában idén is megnyílik a Magyar Ízek utcája.

Fél 3-kor a Szent György tértől indul az aratómenetet, majd a Szent István-szobornál megáldják a Szent István-napi kenyeret. A Bazilikában délután 5 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd 6 órakor indul a szokásos Szent Jobb körmenet.

A központi ünnepi programokat a szokásokhoz híven az este 9 órakor kezdődő tűzijáték zárja. Idén viszont a fővárosi építkezések miatt más kilövési helyszínekről indítják a rakétákat. A Duna mentén a Lánchíd, Szabadság híd és a Petőfi híd vonalán lesz majd a legjobb látvány.

Mintegy 7500 pirotechnikai eszközt lőnek majd fel a budapesti tűzijátékon a Dunán álló katonai pontonokról

Mintegy 7500 pirotechnikai eszközt lőnek majd fel a budapesti tűzijátékon a Dunán álló katonai pontonokról – Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Budapesten a jelenlegi számítások szerint kis eséllyel lehet csak csapadék, az esti tűzijátékot befolyásoló zápor, zivatar nem várható – tájékoztatott Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztályának vezetője. Az OMSZ előrejelzéseit, esetleges veszélyjelzési információit folyamatosan frissíti honlapján. Ajánlják továbbá, hogy az érdeklődők kövessék a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalát, és okostelefonokra telepítsék a Meteora szolgáltatást.

Számos forgalomkorlátozás lesz az ünnepi rendezvények miatt – mondta el Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatója. Többek között a Kossuth téren, a budai Vár területén és környékén, valamint este a Bazilikánál, a belvárosban, és több hídon is lezárásokra kell készülni.

A Lánchidat csütörtökön hajnali 4 órától szombat késő estig lezárják. Emellett csütörtökön a Szabadság hidat és az Erzsébet hidat is több órára elzárják a forgalom elől. A BKK a tűzijátékra való kijutás megkönnyítése érdekében sűrűbben közlekedteti a 4-es metrót, a 4-es és 6-os villamost, valamint több, a belváros felé tartó buszvonalat.

Nemcsak az államalapítási ünnepi programok, hanem a hosszú hétvégén tartandó Ironman Budapest triatlonverseny miatt is számos, budai és pesti főútvonalat, Duna-hidat és a rakpartokat érintő közösségi közlekedési változásra is készülni kell. Számos busz- és villamosjárat módosított vagy rövidített útvonalon fog közlekedni. Az aktuális lezárásokról, forgalomkorlátozásokról, a BKK járatainak módosulásairól a www.bkk.hu/augusztus20 címen, a BKK Info oldalán, a BKK mobilalkalmazásán, illetve Facebook-oldalán lehet tájékozódni.