Az EuroVelo dunakanyari szakaszának megépítését sürgetik a települések

Forrás: MTI

 2015. szeptember 07. 08:58

Közös nyilatkozatot írt alá kilenc dunakanyari település, valamint Óbuda a nemzetközi kerékpárút dunakanyari szakaszának mielőbbi megépítéséért. A dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez juttatják el, kormányzati segítséget kérve.

A dokumentumot szombaton Szentendrén, a hetedik Pilisi Tekerő kerékpáros rendezvény keretében írtak alá. Az összefogásban résztvevő Szentendre, Leányfalu, Dunabogdány, Visegrád, Tahitótfalu, Kisoroszi, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Budakalász, valamint Óbuda vezetői arra kérik a minisztert, hogy járjon közbe a kormánynál a Visegrád és Budapest közötti EuroVelo 6 kerékpárútszakasz mielőbbi, egy ütemben történő sikeres megvalósítása érdekében, illetve hogy a kerékpárút Pest megyei szakaszának kiépítése az uniós támogatási ciklus első felében megvalósuljon.

 

A települések irányítói nyilatkozatukban kifejtik: a Dunakanyar jobb partján, illetve a Szentendrei-szigeten lévő települések önkormányzatai jelentős erőfeszítéseket tesznek a turisztikai, illetve hivatásforgalmi célokat is szolgáló kerékpárutak, a kerékpáros turizmus fejlesztéséért, és a településeken áthaladó, illetve azokra látogató kerékpáros turisták száma annak ellenére meredeken emelkedik, hogy nincs összefüggő kerékpárút, hosszú szakaszokon csak az amúgy is túlterhelt 11-es főúton tudnak haladni.

A dokumentum rámutat: a kerékpáros turizmus fejlődése és a főváros közelsége még inkább szükségessé teszi az összefüggő kerékpárút meglétét, ugyanakkor a Közép-Magyarországi Régió településeinek korlátozottak a lehetőségei az uniós források elnyerésére. „Kormányzati segítség nélkül tehát nem valósulhat meg a kerékpárút-fejlesztésre irányuló jogos igény" – írják.