Bérbe adják a badacsonytomaji Szegedy Róza Házat

Forrás: MTI

 2023. június 22. 17:21

Nyilvános pályázatot ír ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az állam tulajdonában és az MNV kezelésében álló badacsonytomaji Szegedy Róza Ház határozott idejű bérleti szerződés keretében történő hasznosításáról.

Az MNV Zrt. júniusban hirdeti meg a nyilvános pályázatot a Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor utca 15-17. szám alatt található műemlék jogi jellegű ingatlanra 10 évre szóló határozott idejű bérleti szerződés lehetőségével, amely időtartam egy alkalommal, legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható.

Mint a közleményben felidézik, a Szegedy Róza Házként ismert, egykor irodalmi és bormúzeumként működő ingatlanegyüttes a Balaton-felvidék egyik legismertebb építészeti emléke, 1795-ben épült paraszt-barokk stílusban.

A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. Később Badacsony a házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora pedig országos hírnévre tett szert.

A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban korábban a házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatták be. Jelenleg a múzeum használaton kívül áll, és nem látogatható. Az ingatlanon van egy présház, illetve egy borozó is.

Tíz évre kiadó a badacsonytomaji Szegedy Róza Ház

Fotó: Szegedy Róza Ház/Facebook

Az MNV Zrt. közleményében kiemeli, hogy az ingatlan kiválóan alkalmas turisztikai, vendéglátási, kulturális tevékenységre, mivel a Badacsony lábánál, közkedvelt turistaútvonalak mentén helyezkedik el, és páratlan balatoni panorámával rendelkezik.