Bezár az Airbnb európai versenytársa

Forrás: Techcrunch

 2018. október 15. 15:57

Az Airbnb egyik legfőbb európai versenytársa, egyesek szerint másolója, a Wimdu az év végén beszünteti működését.

A Berlinben és Lisszabonban 100 főt foglalkoztató társaság 2019-től szélnek ereszti dolgozóit.

A vállalkozás minden idén év végéig érvényes foglalást teljesít az eredeti feltételek szerint, a jövő évre vonatkozó foglalások készítőit pedig egyesével keresik meg, megoldást ajánlva nekik. A társaság 350 ezer szálláshellyel áll szerződésben jelenleg.

A vállalat megszűnése érdekes fejlemény annak tükrében, hogy a dán Novasol csupán két évvel ezelőtt, 2016-ban vásárolta fel, és az volt a terve vele, hogy Európa Airbnb-jévé fejleszti. Ez nem jött be, mi több, az amerikai közösségi szállásmegosztó oldal időközben tovább növelte piaci részesedését Európában.

Úgy tűnik, hogy az oldal még működik, de már nem lehet foglalni rajta

Fotó: wimdu

A techcrunch cikke emlékeztet arra, hogy 2011-ben, amikor a Wimdut alapították, az Airbnb kisebb volt nála. A Wimdu mögött akkor 90 millió eurós tőke állt, ami akkoriban tekintélyes summának számított egy európai start-up esetében.

A Wimdu üzleti modellje ugyanakkor nem volt túl eredeti: egy az egyben lemásolták az Airbnb működési modelljét. A harc éles volt az amerikai riválissal, de a csatát a legtöbb esetben a Wimdu vesztette el, egyetlen kivétel Ausztrália volt, ahonnan egy időre ki is vonult az Airbnb. 2016-ban azután a Wimdu összeolvadt egy másik „klónnal”, a 9Flats-szel, így portfoliójában már 250,000 és 500,000 közötti ingatlan szerepelt.

Ekkorra azonban már közelébe sem értek az Airbnb-nek, amely közben 2 milliósra hizlalta saját portfolióját. Az összeolvadás után pár héttel később az európai üdülőházak kiadásával foglalkozó Novasol – amelynek tulajdonosa a Wyndham Worldwide – megvásárolta a Wimdut.

Nem tartott sokáig a frigy, idén év elején a Wyndham, eladta a Novasolt a Platinum Equity pénzügyi alapkezelőnek 1,3 milliárd dollárért. Most pedig, újabb fél év elteltével a tulajdonos, látva a Wimdu által felhalmozott veszteséget, bezárja az üzletágat.

A lap érdekességként megemlíti, hogy az Airbnb eközben köszi szépen, jobban van, mint valaha. Piaci értéke eléri a 31 milliárd dollárt, nyereségesen működik, és a tervek szerint 2019. júniusában tőzsdére is megy.

Kapcsolódó cikkek