MSZÉSZ Budapest: Airbnb, éjszakai élet és hotelboom

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2018. október 04. 14:51

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Budapesti régiója a Mercure Budapest City szállodában tartotta tisztújító ülését, melyet a vendéglátótól megszokott különleges ebéd koronázott meg. A szakmai program több izgalmas előadást is kínált.

Tisztújítás és jelölés

Budapesten egyhangú szavazással választották újra az eddigi tisztségviselőket. Azaz a régióvezető továbbra is Kollin Gergely, az AccorHotels ECO Brands Hungary Area General Managere, helyettesei Márics József, a Mercure Budapest City Center igazgatója és Fáska Gábor, az Opera Garden Hotel igazgatója.

Fáska Gábor, Kollin Gergely és Márics József

Fotó: MSZÉSZ

Ez volt a harmadik régióülés a sorban, ahol az MSZÉSZ tagjai a folytonosságra szavaztak a jelöltállításkor.

Sopronban és Hévíz után Budapesten is elfogadták a tagok Könnyid László elnök javaslatát, s az eddigi munka folytatását szem előtt tartva jelöltek elnököt, általános alelnököt és gasztronómiai társelnököt a november 22-én esedékes tisztújító közgyűlésre.

Flesch Tamás eddigi általános alelnököt elnöknek;

Baldauf Csaba eddig Balatoni Régióvezetőt, az ügyvezető elnökség tagját általános alelnöknek;
Hamvas Zoltán
eddigi gasztronómiai társelnököt, ugyanerre a pozícióra, egy újabb ciklusra jelölték.

Flesch Tamás általános alelnök számolt be a régió teljesítményéről

Fotó: MSZÉSZ

Alelnöki beszámoló

Az ülésen hagyományosan elhangzott egy részletes beszámoló a régió teljesítményéről, Flesch Tamás általános alelnök kiemelte az izgalmas összefüggéseket. Budapesten augusztusig a foglaltság 1,3%-kal emelkedett, a RevPar 4,9%-kal, a vendégéjszakák száma belföldről 13,4%-kal, külföldről 2,7%-kal. Az átlagárak is nőttek ugyan, de az inflációt és az euróárfolyamot is figyelembe véve még mindig van hova fejlődni. Az eddigi információk szerint 2019 végéig 3000 szobával bővül a budapesti hotelkapacitás, 2020-2021-ben pedig további 2000 szoba jön még ehhez, vagyis csaknem 25%-kal bővül a kínálat rövidesen, ami több szempontból is kihívás elé állítja a szállodaipart. Az egyik a munkaerő.

A szakember ismertette az MSZÉSZ aktuális lobbitémáit is, illetve a szövetség őszi pályázatait és a közgyűlés tudnivalóit. Ezekről korábbi tudósításunkban is hírt adtunk.

Jancsik András

Fotó: MSZÉSZ

Airbnb nagyító alatt

Az ülésen izgalmas előadást hallhattunk Jancsik Andrástól, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektor-helyettesétől.

A szakember elmondta, hogy 2014 és 2018. januárja között zajlott az interneten az az adatgyűjtés (netscraping), amelynek eredményeit összesítették és elemezték számítógépekkel.

A felmérésből az derült ki, hogy a vizsgált időszak ideje alatt összesen 20.583 kiadó ingatlan volt Budapest területén az airbnb rendszerében, ezek 11 ezer tulajdonoshoz tartoztak. „Egyszerre sosem volt ennyi kiadó lakás Budapesten” – hangsúlyozta, mivel nagyon sok lakás csak rövid ideig szerepel a kínálatban. Az előadást ismertető cikkünkért kattintson IDE.

Teltház a budapesti régióülésen

Fotó: MSZÉSZ

Bulinegyed, áldás vagy átok?

A kérdés persze költői, mert mint Németh G. Dániel, a most egyéves NightMayor Budapest Egyesület - új nevén Night Embassador - egyik alapítója elmondta, az este 6-től reggel 6-ig tartó, úgynevezett Nighttime Economy elképesztően komoly gazdasági súlyt képvisel a legtöbb város, így Budapest életében is. Az egyesület céljait, tevékenységét bemutatva a fiatal és elhivatott szakember új megvilágításba helyezte a bulinegyed és az éjszakai élet működését. Az egyesületben már 50 tagot számlálnak, köztük ott vannak a  legnagyobb szórakozóhelyek és vendéglátóhelyek is.
Turistaáradat, zaj, hulladékkezelés, biztonság, tájékoztatás, kommunikáció, közösségépítés – csak néhány olyan terület, ami az éjszakai élet szempontjából fokozott figyelmet és átgondolt szervezést igényel. Az egyesület intézménye egy olyan, a világ számos nagyvárosában már bevált gyakorlat, amely az éjszaka szereplői, az illetékes hivatalok és a városlakók közötti párbeszédet hivatott elősegíteni.
Németh G. Dániel kiemelte: a legfőbb gond onnan ered, hogy Budapesten nem működik jól a városmenedzsment, és nem születnek tudatos, a fenntartható, minőségi éjszakai életet támogató döntések a városvezetés részéről. Bíznak azonban az előrelépésben,  részt vehetnek például Budapest 2030-ig szóló stratégiájának kidolgozásában, amely ezt a témát is érinti.

Izgalmas előadások hangzottak el a tisztújító régióülésen

Fotó: MSZÉSZ

Hotelboom egy kis csavarral

Hegedűs Attila MRICS, a BDO Magyarország partner-ügyvezetője érdekfeszítő eladásban helyezte tágabb összefüggések közé a napjainkban tapasztalható hotelboomot. Visszatekintve ugyanis, elemezve a makroadatokat és a globális folyamatokat, sokkal árnyaltabb képet kapunk annál, mint ami elsőre látszik.
2014 óta például 13 ezerről 20 ezerre nőtt a szállodai szobakapacitás, ami soknak tűnik, igaz, Prágában 40, Bécsben 50 ezer szoba működik jó eredményekkel. Az utóbbi időben szépen emelkedett az átlagátlagár, ám az infláció tükrében még mindig nem elég.
Az is érdekes, amilyen hullámzást mutat a hotelfejlesztési láz 2000-ig visszanézve. A válság előtt például 7500 szoba fejlesztésére volt már aláírt szerződés, aztán a válság az elképzelések nagy részét elsöpörte. Most újabb fellendülés tapasztalható, miközben ma is vannak olyan rosszul megtervezett projektek, amelyek a jó piaci helyzet ellenére sem tudnak megvalósulni.
Többször elhangzott a kegyelmi állapot kifejezés a jelenlévőktől, abban a tekintetben, hogy ma gyakorlatilag nincs az a szállodai szoba, ami ne lenne eladható, Budapest trendi desztináció, folyamatos a növekedés. Érdemes azonban már most gondolni arra is, hogy mi lendíti hosszú távon tovább ezt a helyzetet, ez pedig az üzleti és kongresszusi turizmus élénkülése lehetne.

Hegedűs Attila

Fotó: MSZÉSZ

Hegedűs Attila beszélt röviden az átalakuló trendekről is. A hagyományos hotelkoncepciók folyamatosan átalakulnak, és a piacok tanulnak egymástól, szállodások is adaptálnak rengeteg népszerű elemet a közösségi szálláshelyektől. Az egész piacot innovációs hullám jellemzi dizájnban, stílusban, informatikai megoldásokban, lakberendezésben, és ez a változás folyamatos.
Így aztán amit ma egy jól prosperáló hotel leginkább tehet, az Hegedűs Attila  szerint a trendek lekövetése és beépítése, hogy a friss belépőkkel tartani tudják a versenyt, és ugyanolyan vonzóak tudjanak maradni ebben a változó környezetben is.

Takács Ferenc

Fotó: MSZÉSZ

A régióülésen hagyományosan felszólaltak a társult tagok is, pontosabban nevükben Takács Ferenc, az Assur ügyvezetője, a társult tagok vezetője biztatta arra a jelenlévő szállodásokat, hogy első körben a szövetség tagjaihoz forduljanak a jövőben.

 

Kapcsolódó cikkek