BKIK: az energiahatékonyság növelése részben megoldást jelenthet az elszálló energiaárakra

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 06. 10:15

A kisvállalkozások több mint felének jelentősen nőttek az energiabeszerzési költségei az elmúlt egy évben, a következő esztendőre vonatkozóan pedig 60 százalékuk további áremelkedést prognosztizál – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) megbízásából készült kutatásból.

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai kisvállalkozások a megnövekedett energiaköltségek miatt: a BKIK kutatásában részt vevő cégek 16 százaléka számára a működés gazdaságilag fenntarthatatlanná vált, és további 63 százalékuk számára okoz kisebb-nagyobb nehézséget a kialakult helyzettel való megbirkózás.

 

Előnytelen szerződések

A földgázra és villamosenergiára vonatkozó beszerzési költségek a válaszadók 52 százalékánál jelentősen növekedtek az elmúlt egy évben, az üzemanyagárak növekedése pedig 45 százalékukat érintette komolyabban ebben az időszakban.

A következő évre vonatkozóan a megkérdezettek többsége további áremelkedést vár: a földgáz és a villamosenergia ára a válaszadók 50 százaléka szerint, az üzemanyag ára 60 százalékuk szerint tovább nő majd.

A jelenlegi energiabeszerzési szerződésüket a megkérdezettek fele 2022 második félévében vagy ez után kötötte, jellemzően egy évre. A szerződések a válaszadók 53 százaléka esetén fix áras konstrukcióról szólnak. Bár a szerződéskötéskori legfontosabb szempont az alacsony ár volt (38 százalék), a releváns választ adók háromnegyede úgy érzi, hogy előnytelen a megállapodása, mivel a szerződésben rögzített energiaár magasabb, mint a jelenlegi tőzsdepiaci ár.

A BKIK kutatásában részt vevő cégek négyötödét súlyosan érintik a költségnövekedések

Fotó: 123rf.com

Mivel csökkenthetők a költségek?

A felmérés eredményei szerint a vizsgált időszakban voltak vállalkozások (a megkérdezettek 2-4 százaléka), amelyek költségmegtakarítást értek el. Ezt jellemzően a fogyasztás tudatos csökkentésével és energiahatékonysági beruházásokkal – például napelemek beüzemelésével, hőszigeteléssel, gépészeti cserével, elektromos gépjárművekre való áttéréssel – tudták megtenni.

 

Energiahatékonysági beruházások önkormányzati támogatással

A BKIK kezdeményezésére egyes budapesti önkormányzatok (így például a VIII. és a X. kerület) az ingatlanállomány, az eszköz- és géppark energetikai korszerűsítését pályázati programmal támogatják, a gazdasági szereplők által befizetett helyi adókból létrehozott keretből.

„A felmérés eredményei és a saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy azok a vállalkozások kerülnek előnyösebb helyzetbe, amelyek hosszú távú beruházásokkal reagálnak a krízisre. Ezek a megoldások gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt biztonságosabbá teszik a vállalkozások működését. A BKIK együttműködik az erre reagáló önkormányzatokkal a helyi támogatások lebonyolításában; bízunk benne, hogy az eddigi jó példákat hamarosan mások is követik majd” – mondta el Nagy Elek, a BKIK elnöke.