Díjat kapott az ibis Budapest Citysouth közösségi kertje

Forrás: turizmus.com

 2018. október 24. 09:00

A napokban vehette át Tóth Tamás igazgató az Accor legmagasabb kitüntetésének, a Bermaches díjnak az ezüst változatát, amely azt díjazta, hogy a szálloda közösségi kertje révén milyen erős kapcsolatot tart fenn a helyi közösségekkel, és természettudatosan működik.

A szálloda három éve alakította ki a kertet, mára körülbelül 100 környékbeli lakó gondoz mintegy 42 parcellát.


Az igazi közösségépítő, közösségformáló tevékenységbe beszálltak már a hotel, illetve az Accor Csoport dolgozói is. A környékbeli lakosok a KÉK Alapítvány szervezésében találtak rá annak idején a lehetőségre (kozossegikertek.hu). A közösség tagjai számákra a hotel külön bejáratot alakított ki, még egy színes falfestéssel is segítve a kellemes hangulatot. A kert szélén kis fahazában tárolhatják a szerszámaikat, mellette komposztáló szolgálja a fenntarthatóságot, ide egyébként a hotel zöldhulladékából is kikerül, ami idevaló.

A kert egyik felében zöldségek teremnek, többek között például vagy 10-féle a paradicsom, másik felét pedig idén kezdték kialakítani: itt gyógyító kert létesül, gyógynövényekkel szegélyezett ösvényekkel. A kertnek ebben a részében lesz mód egy kicsit relaxálni, kiszakadni a város zajából, a szállóvendégek számára például jógaórákat is szerveznek majd. A zöldségtermésből jut a vendégek asztalára is reggelinél.

A kert szépségeit a hotel vendégei is élvezik, nyáron sokan sétálnak a zöldségek között kiépített úton, mások a teraszaikról figyelik.


A közösségi kertek az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak, ám arra eddig nem volt példa, hogy hasonló módon, szállodai mentorálás mellett valósuljon meg hasonló kezdeményezés.