Egy nap alatt 8700 magánszálláshely 26 milliárd forint támogatásra pályázott

Forrás: turizmus.com

 2020. június 05. 17:02

Június 4-én indult a magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázat beadása, és már az első nap 8700 pályázatot nyújtottak be közel 27 milliárd forint támogatási igénnyel.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. május 25-én 60 milliárd forint keretösszeggel pályázatot hirdetett a magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztésére. Ennek révén a vidéki Magyarország minden, legfeljebb 8 szobával rendelkező magán- és egyéb szálláshely tulajdonosa és üzemeltetője támogatáshoz juthat, minden egyes szobafelújításához 1 millió forintot ad a kormány még ebben az évben.

A pályázatok beadása június 4-én indult, és már az első órákban majdnem 5000 pályázatot nyújtottak be 15 milliárd forint támogatási igénnyel. Az első nap összesen 8712 pályázat érkezett be, ami 27 334 szoba felújítását jelenti mintegy 26,84 milliárd forint értékben– mondta el Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Esztergomban.

Csak Komárom-Esztergom megyéből 76 szálláshely adta be pályázatát 246 szoba felújítására, Esztergom városából 21-en pályáztak eddig 64 szoba felújítására. Ennek az új programelemnek köszönhetően a turisztikai szolgáltató szektor legkisebb szereplői, a magánszállás- és egyéb szálláshelyek tulajdonosai és üzemeltetői juthatnak soha nem látott fejlesztési forrásokhoz – hangsúlyozta Horváth Péter a tájékoztatón.

Esztergomban egy nap alatt 21-en pályáztak 64 szoba felújítására

Fotó: 123rf.com

Nyomatékosította továbbá, hogy az érdeklődők tájékoztatására minden segítséget megadnak.

1) Kisfaludy-pontokat hoznak létre országszerte. A tervek szerint 20 nagyváros Tourinform-irodájában és egyéb információs pontokon lesz Kisfaludy-pont, így Esztergomban, Egerben, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Kaposváron, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Győrben, Hollókőn, Kiskunmajsán és Vásárosnaményben is.

Ezeken a helyeken egy hónapon keresztül folyamatos tájékoztatást és akár a pályázat beadásában is érdemi segítséget kaphatnak az érdeklődők.

2) Telefonos ügyfélszolgálat is várja az érdeklődőket, a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy eddig már több mint 8000 hívás érkezett. Az ügyfélszolgálat elérhetősége: +36 1 5100 670.

3) Mindezek mellett egy oktató videóanyag is elérhető kisfaludyprogram.hu és az mtu.gov.hu weboldalon, ez lépésről lépésre vezeti végig a pályázókat a pályázati űrlapon.

Pályázati előírás, hogy a szálláshely érvényes regisztrációval rendelkezzen a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén, továbbá már 2019-ben is működött és rendelkezett érvényes működési engedéllyel. A pályázat megjelenését követően közel 3000 új NTAK-regisztráció érkezett, mindez azt igazolja, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom a potenciális pályázói kör számára – emelte ki Horváth Péter vezérigazgató.

Horváth Péter minden szolgáltatót arra biztatott, hogy éljen a pályázati lehetőséggel

Fotó: MTI / Kovács Attila

„Célunk az, hogy minél több családi- és kisvállalkozásnak nyújtsunk segítséget a megújuláshoz, továbbá olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek eredményeként a szezonalitás is csökkenhet az ágazatban" – hangsúlyozta Horváth Péter. A vezérigazgató minden érintett szolgáltatót és vállalkozót arra biztatott, hogy éljen a pályázat adta lehetőséggel, amíg a rendelkezésre álló források megengedik.

A pályázatokat július 15-ig lehet benyújtani, a támogatásokat még ezen a nyáron folyósítják a nyertes pályázóknak.