Egyre népszerűbbek a pezsgőtúrák Budafokon

Forrás: turizmus.com

 2017. június 21. 12:50

A Törley Pezsgőgyár idén is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájába, akárcsak tavaly, most is már kora délutántól egészen éjfélig várják a látogatókat, múzeumbejárással, pincelátogatással, kulturális programokkal.

Ám nemcsak Szent Iván éjjelén érkeznek szép számmal érdeklődők: mind népszerűbbek a szervezett turistáknak szóló pezsgőtúrák, amint arról a vendégkönyv beírásai is árulkodnak.

Az utóbbi években a hazai borkultúra fejlődésével a pezsgő renoméja, választéka, a fogyasztók hozzáértése is emelkedik, miközben nő a száraz fajtákat kedvelők aránya. Már nemcsak szilveszterkor vásárolunk pezsgőt: lassan a nyár közepe is főszezonnak tekinthető – hangzott el a Törley Pezsgőgyárban tartott tegnapi szakmai bejáráson.

Az elmúlt hetek „pezsgős" rendezvényeinek nagy sikere is jelzi, hogy ez a klasszikus gyöngyöző ital egyre közkedveltebb lesz. Számos hazai borászati üzem fog újabban habzó és gyöngyöző borok, valamint tradicionális pezsgők gyártásába, miközben nő a prosecco-k és cava-k hazai eladása is.


Törley József idejében a budafoki üzem 1 millió palackot állított elő, ma évi 7 millió palack Törley fogy itthon, külföldön pedig 3-4 millió palack talál gazdára.

A cél, hogy a pezsgő ne csak szilveszterkor pukkanjon, bár ma is ekkor fogy el az évi termelés 60 százaléka. Ez olyan erős tradíció Magyarországon, hogy még azok is isznak ilyenkor pezsgőt, akik nem szeretik. Akik viszont igen, azok ma már egy „sima" hétvégén, vagy egy szállodai reggeli mellé is koccintanak vele.