Elbocsátáskor és munkahelyváltáskor is hasznos a naprakész jogosultsági mutató

Forrás: turizmus.com

 2023. június 19. 13:20

Filmekből, illetve saját tapasztalatból is ismerős jelenet lehet, amikor egy dolgozó elbocsátás után, az asztalához visszatérve már a gépébe sem tud belépni. Ez valóban kegyetlen bánásmódnak tekinthető vagy jogos aggodalom támasztja alá a munkáltató részéről?

A mozivásznon általában negatív kontextusban jelenik meg a fenti helyzet, ám a való életben sokszor jogos az eljárás. A lebukott dolgozónak elemi érdeke lenne a nyomok eltüntetése, de egy bármilyen okból sértetté vált munkavállaló is nagy károkat tud okozni bosszúból. Így valóban gyakran megtörténik, hogy egy vezetővel vagy a HR-rel való megbeszélés után a dolgozó hozzáférései már nem élnek – írja a felmondással foglalkozó cikkében a vg.hu.

 

Látni kell az okokat

Kérdés, hogy mi az elbocsátás oka – veti fel Póta-Salgó Réka szervezetfejlesztési coach és HR-tanácsadó. Ha tömeges leépítésről van szó, a munkavállalók nem feltétlenül érzik személyes indítékúnak a felmondást.

A nagy cégek a „gondoskodó elbocsátás csomaggal" tudják segíteni a továbblépést, ennek részeként külsős HR-szolgáltatók mentálhigiénés előadást és karrier-tanácsadást is nyújtanak a munkavállalók részére – fogalmaznak a cikkben.

Gyakran megtörténik, hogy egy vezetővel vagy a HR-rel való megbeszélés után a dolgozó hozzáférései már nem élnek

Fotó: 123rf.com

„Egyéni felmondás esetén létezik egy időkeret, amely alatt a dolgozó még ellátja a feladatait, és csak utána veszíti el a jogosultságait. Például teljesítményprobléma esetén a munkáltatónak jól megalapozott indokot kell felmutatni arra nézve, hogy az illető nem teljesítette azt, amit a munkaköre elvárt" – említ egy felmondási indokot Póta-Salgó Réka. Ha a kiszabott türelmi idő alatt kimutatható, hogy az illető alulteljesít, erre hivatkozva elbocsátható. Ez esetben is elképzelhető, hogy a dolgozóban sértettség indul el, és felmerülhet a veszélye annak, hogy visszaél a jogosultságaival.

A rendkívüli felmondás az, amikor a HR-szakértő egy erős indokot, egy súlyos vállalati szabályszegést feltételez, és megerősíti, hogy ilyenkor egyértelmű az illető azonnali „lekapcsolása" az informatikai rendszerekről.

A cég tevékenysége, a munkakör megint nem elhanyagolható.Ha érzékeny adatokról van szó, akkor rövidre zárják a témát a vezetői, még akkor is, ha ez kegyetlennek tűnik. „A biztonsági incidensek releváns részének kiinduló oka a visszaélés egy felhasználói fiókkal vagy jogosultsággal" – tette hozzá Izsák Zoltán, a Kontron Hungary információtechnológiai cég IT-biztonsági szakértője. Jelentős probléma, amikor egy dolgozó tudatosan visszaél egy számára kiadott joggal, és olyan műveletsort hajt végre, ami a munkáltatójának érdekeivel ellentétes.

 

Naprakész jogosultsági mutató

Milyen biztonsági protokoll szükséges ahhoz, hogy felmondás esetén egy dolgozó jogai gyorsan megvonhatók legyenek? – teszik fel a kérdést a cikkben. A modern vállalatok vagy államigazgatási szervezetek egy részénél központi jogosultságkezelést használnak. A Kontron biztonsági szakértője szerint ez egy olyan rendszer, amelyben egy felületen látható a dolgozó összes felhasználói fiókja és az ahhoz kapcsolódó jogosultságok.

Egy megfelelően kialakított jogosultságkezelő rendszerben létezik az a funkció, amelynek segítségével a dolgozó letiltása magával vonja az összes felhasználói fiókja letiltását vagy törlését, valamint a jogok megvonását. A gomb megnyomása után automatikusan elindulnak a visszavonó folyamatok, és minimális beavatkozás mellett az összes jog perceken belül visszavonható.A szakértő hozzátette azt is, hogy az azonnali kiléptetés mellett egy központi jogosultságkezelő rendszer a belépő munkatársak szerepköréhez kapcsolódó jogait is könnyen érvényesíti.