Európai Ifjúsági Olimpia Győrben

 2012. december 18. 21:12

Győr rendezi meg a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF).
Az öt év múlva sorra kerülő esemény helyszínéről az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) római közgyűlésén döntöttek szombaton, miután a tagok meghallgatták Borkai Zsoltnak, Győr polgármesterének, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének prezentációját.

A fogadó város szerződését az esemény után Borkai Zsolt, Somogyi Tivadar alpolgármester, valamint Patrick Hickey, az EOC elnöke ünnepélyes keretek között máris aláírta.
Borkai Zsolt óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte a döntést, szerinte öt év múlva az egész kontinens odafigyel majd Győr városára, és az EYOF megrendezése évtizedekre is megalapozhatja Magyarország sportbéli fejlődésének irányát. "A kormánygarancia és a város önkormányzatának támogatása révén komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók Győrben, így egy új uszoda, atlétikai pálya, teniszközpont, új sportcsarnokok építése vagy éppen más, már meglévő létesítmények felújítása" - tette hozzá.
Az esemény megrendezése nem csak 2017-ben, hanem már az azt megelőző években is jelentős fellendülést hozhat Győr gazdaságának, sportturizmusának. A 2012-es évben a vendégéjszakák a korábbi tendenciákat követve ismét 25-30%-kal emelkedtek, az EYOF-hoz kapcsolt sporteseményeknek köszönhetően pedig még szélesebb körben válik ismertté a város neve, mely hotelfejlesztéseket, valamint a turisták számának további növekedését hozza majd magával.
Röviden az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról
Az EOC 1991-es határozatával indította útjára a 14 és 18 év közötti korosztály számára az EYOF-ot, amelyet - a télit és a nyárit is - kétévente rendez meg. Magyarország az esemény indulásától kezdve mindig részt vesz a viadalokon, legutóbb, a 2011-es trabzoni versenyen négy sportágban 36 versenyzővel képviseltette magát, méghozzá kiemelkedő sikerrel. Törökországban - ahol 49 ország sportolói indultak - öt arany-, három ezüst- és öt bronzérmet nyertek a magyar fiatalok, ezzel pedig az ország a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton.
Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az olimpiai mozgalom harmadik számú világversenye. Az esemény ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint egy nagy olimpia, jelen van az ötkarika szimbóluma, az olimpiai láng, van nyitó- és záróünnepség és olimpiai falu is. Egy-egy viadalon 3-4000 sportoló méri össze tudását.
A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált 2017. július 22. és 29. között rendezik meg.