Fejlesztési javaslatok a Bálna mukacsoport második ülésén

Forrás: turizmus.com

 2015. június 16. 16:58

Második ülését tartotta a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal által létrehozott Bálna Munkacsoport június 15-én.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központban megrendezett eseményen részt vett a Pénzügyi Főpolgásmester-helyettesi Iroda, a Humán Főpolgármester-helyettesi Iroda egy-egy munkatársa, valamint a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Beutaztatók Szövetsége, a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Turizmus Kft. egy-egy képviselője. Meghívott vendégként jelen volt Szikora Linda, a Bálna Kulturális Központ projektigazgatója és Czakó Nikolett a Földművelésügyi Minisztérium kommunikációs referense.

 

A Munkacsoport küldetése, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a Főváros mint tulajdonos felé a Bálna kulturális hasznosítása céljából. Az ülést Bán Teodóra, a BFTK Nonprofit Kft. ügyvezetője  nyitotta meg, majd Szikora Linda tájékoztatójában elmondta, hogy a Bálna tevékenysége egy részről a 3.600 négyzetméteres rendezvénytér (event hall és más helyiségek) hasznosítása, más részről az összesen 13.000 négyzetmétert kitevő üzlethelyiségek bérbeadása, melyre folyamatos pályáztatás zajlik. A Duna-partra néző oldal elsődleges funkciója a vendéglátás. Tárgyalások folynak a Közlekedési Múzeummal arról, hogy a Liget-projekt elkészültéig az állandó kiállítás a Bálnába költözzön.

A Bálna Munkacsoport további javaslatokat fogalmazott meg a még jobb kihasználtság érdekében. Fontos, hogy a Bálna megteljen élettel, azaz a budapestiek egyik kedvelt helyévé váljon. Csak így válhat igazán vonzóvá az idelátogató turisták számára. Legyen például „cool" a  szomszédos Corvinus Egyetem több ezer hallgatója számára. Elhangzott, hogy egy modern magyar kulturális központként lehetne poziionálni, kortárs alkotókkal, galériákkal, magyar ihletből merítő designerekkel, divatbemutatókkal, nívós street food-dal.

Felmerült: a rendezvények idejére jelenleg hiányzik egy büfé, és szükség van informatív honlapra, nemzetközi pozicionálásra, a hazai székhelyű utazás- és rendezvényszervezők számára esetlegesen speciális árakkal.

A Magyar Turizmus Zrt. és a Földművelésügyi Minisztérium helyszínt keres és tárgyalásokat folytat a Fővárossal egy Hungarikum Központ berendezéséről, mely a hivatalos – első sorban non-food – hungarikumok színvonalas bemutatására szolgálna. Ez utóbbi turisztikai vonzerőt jelenthet például vezetett túrák számára. A BFTK Nonprofit Kft. a maga részéről egy Budapestinfo iroda fenntartásával tud hozzájárulni, hogy a Bálna bekapcsolódjon a turisztikai vérkeringésbe.

(BFTK Nonprofit Kft. Turisztikai divízió)