Kevéssé érvényesülnek a fenntarthatósági szempontok a turisztikai célú fejlesztésekben

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 05. 09:39

A Turizmus Bulletin című folyóirat tanulmánya a fenntarthatósági elvek megjelenését vizsgálta a hazai stratégiaalkotás területén.

A tömegturizmus mára olyan méreteket öltött, ami sok esetben visszafordíthatatlan károkat okoz.

A Turizmus Bulletin 2023. évi 1. számában megjelent „A fenntarthatóság szempontjainak megjelenése a hazai turisztikai célú fejlesztési programokban" című tanulmányban Nemes Nikoletta és Happ Éva vizsgálta a fenntarthatósági elvek megjelenését vizsgálta a hazai stratégiaalkotás területén.

A tanulmány rövid összefoglalója:

A fenntarthatóság mint szemléletmód a turisztikai fejlesztések területén is kikerülhetetlen tényezővé vált napjainkban. Az állami irányítás, a szolgáltatók és rajtuk keresztül a fogyasztók felelősségteljes részvétele ma már alapkövetelmény. A hazai turisztikai célú fejlesztések forrása döntően támogatás, amelyek zöme az elmúlt két évtizedben az uniós forrásokhoz köthető.

A tanulmány a fenntarthatóság szempontrendszerének érvényesítését vizsgálja az uniós csatlakozás óta eltelt három programozási időszak turisztikai célú fejlesztési programjainak és felhívásainak értékelési szempontjaira vonatkozóan, illetve az indikátorok és monitoringmutatók területén.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy bár a fenntarthatósággal kapcsolatos alapelvek az érintettek körében egyre inkább az általános ismeretek részét képezik, érvényesítésük és érvényesülésük egyelőre kevésbé valósul meg. A négy fő területből leginkább a társadalmi-kulturális és a környezeti fenntarthatóságot támogató tevékenységek jelennek meg, azonban ezeknél is hiányzik a hosszútávú ösztönző- és monitoringrendszer. A gazdasági fenntarthatóság és a tudatos tervezést elősegítő desztinációmenedzsment-tevékenység csak nagyon ritkán jelenik meg a felhívásokban.

„A fenntarthatóság három alapvető pilléreként aposztrofált társadalom, környezet és gazdaság egyensúlyának fenntartása nemzedékünk felelőssége, hogy az eljövendő generációk számára is elérhető maradjanak a társadalmi jó(l)lét feltételei" – hangsúlyozzák a szerzők.

Leginkább a társadalmi-kulturális és a környezeti fenntarthatóságot támogató tevékenységek jelennek meg a projektekben

Fotó: 123rf.com

A kutatás eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.

A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.