FoodServiceEurope: az élelmiszer-biztonság javítása prioritás

Forrás: turizmus.com

 2020. július 30. 10:33

A FoodServiceEurope (Közétkeztetők Európai Munkaadói Szövetsége) felhívást tett közzé a közétkeztetés stratégiai felhasználásáról a COVID-19 válság utáni helyzetben.

A felhívás emlékeztet arra, hogy a COVID-19 válság egyértelműen kiemelte az ellenállóképes és megbízható élelmiszerlánc alapvető fontosságát. Bár az élelmiszer-ellátás Európában folyamatos volt a válság alatt, az élelmiszer-biztonság már nem tekinthető magától értetődőnek.

A vészhelyzet felhívta a figyelmet a beszállítók és bedolgozók fontosságára - a mezőgazdasági termelőktől munkavállalóinkig -, akik élelmiszerünket betakarítják, szállítják, elkészítik és rendelkezésre bocsátják a "Termőföldtől az asztalig".

A legfontosabb tény, hogy a közétkeztetés kritikus társadalmi funkciót tölt be. Ételeit rendszeresen szolgálják fel kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók (pl. diákok vagy betegek) számára támogatott, ún. "szociális" áron.

Az ágazat évente mintegy 25 milliárd eurós forgalmával, 600 000 fő alkalmazásával mintegy 6 milliárd adag ételt biztosít a munkavállalók, köztisztviselők, diákok, kórházi betegek és nyugdíjas otthonok lakói számára.

A közétkeztetést jelentős mértékben befolyásolta a COVID-19 válság, ugyanis számos ágazatban leállt a tevékenység, a közétkeztető vállalkozások mégis több milliónyi adag tápláló ételt biztosítottak legfőképpen a "frontvonalban" dolgozók, az alapvető iparágak alkalmazottai és a betegek számára. Ahhoz, hogy egy jobb és ellenállóbb európai társadalom felépítése megvalósulhasson, le kell vonnunk a tanulságokat a válságból:

Nem szabad magától értetődőnek tekintenünk Európában a "frontvonalbeli" és az alapvető szociális, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat és az ezeket ellátó munkavállalókat.

Az EU-ban becslések szerint 33 millió embert érint az alultápláltság kockázata, tehát az élelmiszer-biztonság javítása nyilvánvaló prioritás kell, hogy legyen.

A közétkeztető vállalkozások több milliónyi adag tápláló ételt biztosítottak a válság alatt is

Fotó: 123rf.com

Ezek alapján a FoodServiceEurope az alábbi felhívással él:

A közbeszerzés stratégiai alkalmazása szükséges

A hatékonyság fokozása a kiszervezés támogatásával, a magánszektor fejlődésének lehetővé tétele a közszféra szereplői által, a közbeszerzési szabályok értelmében vett széles körű mentességek felülvizsgálatával, készenléti terv bevezetése, amely gondoskodik majd az élelemellátásról és az élelmiszer-biztonságról és a közbeszerzés előnyeinek kihasználása a jobb táplálkozás előmozdítása érdekében.

A társadalmi hasznosságot tükröző adózás javallott

Rugalmasság: kedvezményes ÁFA-kulcsok alkalmazása. Az EU jogszabályainak felülvizsgálata a jelentős méretű ÁFA alóli mentességek megszüntetésére.

A fenntartható élelmezési rendszerek holisztikus megközelítése ajánlott

Az EU Green Deal (Európai zöld megállapodás) és a "Termőföldtől az asztalig" stratégiák ambícióinak fenntartása, figyelembe véve a COVID-19 válság hatásait. A fenntartható élelmiszer-beszerzés minimális kötelező kritériumainak meghatározására irányuló tervek felülvizsgálata.

"Termőföldtől az asztalig" stratégia: az adókedvezményeknek elő kell mozdítaniuk a fenntartható élelmezési rendszerre való áttérést és arra kell ösztönözniük a fogyasztókat, hogy válasszanak fenntartható és egészséges táplálkozást. Az ÁFA-kulcsokról szóló bizottsági javaslat hasznos intézkedés lenne az input költségek csökkentésére az étkeztetésben.

Kerüljön elismerésre a közétkeztetés kiemelt szerepe az európai étkezési kultúrák diverzitásának, az eredeti recepteknek, minden ország gasztronómiai hagyományainak megőrzésében és a közétkeztetés elkötelezettsége az élelmiszer pazarlás elleni harcban, főként a megelőzés és a tudatosság növelése révén.

A teljes szöveget ezen a linken olvashatja.