GasztroJáték a Vendéglátóipari Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2019. március 18. 11:29

FoodPlay / GasztroJáték címmel nemzetközi kortárs fotókiállítás látható március 21-től a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Az étkezési kultúrához a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteménye számos ponton kapcsolódik, éppen ezért fontos feladatuk az e területen fellelt történelmi, történeti források, dokumentumok megőrzése mellett a gasztronómia művészeti értékeinek bemutatása is. Ilyen értéket képviselnek a gasztrodesign sajátos ágát reprezentáló fotóművészeti alkotások is – olvasható a múzeum kiállítást beharangozó oldalán.

A kiállítás igyekszik a trendérzékeny látogatói réteget is megszólítani; inspirációt adni a hazai közönségnek, valamint a fotográfus- és a stylist szakmáknak.

Az ételfotók minősége természetesen igen változatos képet mutat, nemcsak technikai, de esztétikai és koncepcionális szempontból is. Az egyik végponton a tisztán funkcionális igénnyel létrehozott, étvágygerjesztő ételképeket látjuk – ilyenek az étlapokon megjelenített fogások, a szakácskönyvek illusztrációi, óriásplakátok vágykeltő vagy árkommunikációs céllal készült fotói –, a másikon a mögöttes tartalmakat hordozó, autonóm műalkotásokat, amelyeken az étek önmagán túlmutató, játékos asszociációra, esetleg valamilyen szimbolikus jelentés megfejtésére buzdító inspiráció.

A kiállítás igyekszik a trendérzékeny látogatói réteget is megszólítani, inspirációt adni a hazai közönségnek, valamint a fotográfus- és a stylist szakmáknak

Fotó: mkvm.hu

A kiállítás elsősorban az utóbbi terület alkotásait és azok alkotóit szeretné bemutatni, széles nemzetközi kitekintéssel. Helyet kap itt néhány tisztán képzőművészeti munka is, de az alkotások zöme mégsem önálló művészeti projektek eredménye, hanem stílusteremtő fotográfiai magazinok, internetes oldalak felkérésére vagy termékreklámként készült produkció. A különböző indíttatásból és stílusban megfogalmazott művek mindegyikén az étel mint ihletadó forrás jelenik meg, közös jellemzőjük a játékos kidolgozás és az autonóm vizuális nyelv.

Kapcsolódó cikkek