HOTREC-közgyűlés magyar részvétellel

 2012. október 29. 19:13

A HOTREC - 26 európai ország 43 szakmai szövetségeinek brüsszeli székhelyű lobbi szervezete és így a szállodák, éttermek, kávéházak hangja Európában – november 25-26-án Dublinban tartotta közgyűlését, melyen az MSZÉSZ-t Kopócsy Andrea elnök és Niklai Ákos alelnök képviselte. A közgyűlésen újabb 2 évre a vezetőség (EXCOM) tagjává és egyben a HOTRC pénztárnokává választották meg Niklai Ákost, valamint az Ágazati Párbeszéd Bizottság (SSD) tagjává Kovács Istvánt, az MSZÉSZ főtitkárát. Ugyancsak újraválasztották elnöknek a svéd Kent Nyströmöt és alelnöknek Susanne Kraus-Winklert. Új tagként a horvát szakmai szervezet is felvételre került.

A közgyűlésen áttekintették a turizmus területét érintő korábbi és tervezett döntéseket, elképzeléseket, piaci változásokat, azok várható hatását a szállodák és a vendéglátás világára.
A HOTREC más szervezetekkel együtt részt vesz az EU által létrehozott Turisztikai Munkabizottság (Tourism Task Force) munkájában, az új EU turizmus politika kialakításában képviselve a szakma érdekeit, közvetetten segíti a forgalom növekedését, a versenyképesség javítását. Külön figyelmet folytatnak az idősek, a csökkent képességűek utaztatásának segítésére. Részt vesz a szakmai sajtóban már korábban ismertetett TOURISMlink projekt munkájában, mely a turizmus bővítésében érdekelt szervezetek összehozásában, az együttműködés javításában, a jobb információcserében, az ágazat versenyképességének javításában érdekelt. A pilot projectre is lehet jelentkezni egyes szövetségeknek.
A HOTREC hitet tesz a fenntartható és felelős turizmus mellett, egyúttal e terület fejlesztése növekedési lehetőséget is nyújt a vállalkozásoknak. Az ezzel kapcsolatos „European Charter for Sustainable and Responsible Tourism” kialakításában közreműködik.



Az online disztribúciós rendszerek (OTA-k, véleményportálok stb.) hozta változásokra reagálva, a digitális partnerekkel való jobb és eredményesebb együttműködés megteremtésére, a nem megfelelő piaci magatartás (pld. ne legyen manipulálható a vendégvélemény) megszüntetésére, HOTREC által korábban már rögzített elvek betartása érdekében akcióterv került kidolgozásra és ezek, a szállodák alaptevékenységét, gazdálkodását manapság leginkább befolyásoló tevékenységek folyamatos követésére, jobbítására, az árak, a kontingensek fair kialakítására szakértői bizottságot működtet a HOTREC.
A nagy kedvezményeket (50% ) nyújtó és magas jutalékkal üzemelő kuponos  megoldások (daily deal sites) gyakran a helytelen alkalmazás következtében súlyos károkat okoznak az egyes szállodáknak, éttermeknek és az egész iparágnak is.

A szerzői jogdíjak, a begyűjtés rendszerét alapjaiban átszervezni kívánó EU direktíva-tervezettel kapcsolatosan összegyűjtik a tagországok jó és rossz gyakorlatát és javaslatokat tesz a Bizottság és a Parlament felé a tervezettel kapcsolatosan. Fontosnak tartja a HOTREC a transzparenciát (és a versenyt) a jogdíj begyűjtő szervezeteknél, a fizetendő jogdíjak megállapításának jogszerűségét, a felmerülő viták rendezésének nem hatósági, hanem független módját. Ezeket a komplex kérdéseket is külön szakmai bizottság gondozza a HOTREC-nél a tagszövetségek bevonásával.

A szolgáltatások minőségének folyamatos javítása célja a szövetségének, egyúttal korszerűsíti a saját, több országban bevezetett EHQ minőségbiztosítási rendszerét, melyet (Q) az MSZÉSZ közvetítésével sikeresen vezetett be az NTB/OIB és most működtet az MTZRT „Turizmus Minőségi Díj”-ként. A HOTREC részt vesz a Bizottság alelnöke (Tajani) által kezdeményezett Európai Turizmus Védjegy kialakításában is, azzal kapcsolatos vitákban, annak érdekében, hogy az egyszerű, felhasználóbarát, rugalmas legyen és a szolgáltatások minőségében kiváló szolgáltatóknak megfelelő elismerést adjon.

Hotelstars Union. A HOTREC jelentősen halad az egységes, harmonizált európai szállodai osztálybasorolási rendszer széleskörű alkalmazása felé, a legújabb csatlakozott tag Málta és további országok csatlakozása is várható. Nagy az érdeklődés az EU-n kívüli országok részéről is. Ez a rendszer alapvetően nem felülről, hatóságilag szervezett rendszer, hanem a szektor kezdeményezésében kialakított 27o kritérium meglétére, ellenőrzésére épül a szakmai szövetségek által.

ÁFA kérdéskörben a HOTREC részt vesz az Európai Bizottság által kezdeményezett konzultációsorozatban, hangsúlyozni kívánja – egyes tagországok sikerei, eredményei alapján – az alacsony ÁFA, ill. a kedvezményes ÁFA kulcs fontos szerepét a forgalom növelésében, a gazdaság élénkítésében, a munkahelyteremtésben és az egyes országok és egész Európa  turizmusának versenyképességében. A szektor munkaerő intenzív jellegű. Több ország sikere egyértelműen mutatja az alacsony ÁFA kulcs hatását.
Az un bed tax (IFA) mértékének korlátozása indokolt lenne és szükséges minden országban az IFA teljes körű felhasználása turisztikai célokra.

Vendéglátást érintő kérdésekben ellenzi a HOTREC és több törvényhozó is a kötelező hatósági higiéniai vizsgálatok (pld. élelmiszerlánc felügyeleti díj) kifizettetését a vendéglátó vállalkozásokkal. A Dániában (Magyarországéhoz hasonló) tavaly bevezetett un zsíradó(fat tax) megszüntetését tervezik, és nem vezetik be a cukortartalom után kivetni kívánt adókat sem sikertelenségük miatt. Ugyanakkor fontos az élelmiszerek (nem éttermi ételek) kötelező címkézésével kapcsolatos feladatok, hatások. Éttermeknek is kötelezővé válik az allergén anyag tartalommal kapcsolatos megfelelő kommunikáció a vendégekkel, ennek sikeres bevezetéshez előkészületek, megfelelő oktatás, továbbképzés szükséges.
Új kezdeményezés, hogy megvizsgálják, hogyan lehet az élelmiszereket jobban hasznosítani, a hulladékot csökkenteni.

Niklai Ákos