Igazából édes élet: a legjobb olasz cukrászdák

Forrás: turizmus.com

 2016. november 30. 16:16

Ízlésről nem lehet vitatkozni, tartja a mondás, mégis az egyik svéd online magazin megkísérelte a három torta jelet viselő, legmagasabb minőséget produkáló olasz cukrászdák rangsorolását.

A pasticceriák esetében a cukrászdák és a pékségek szinte egybeolvadnak, főleg ha Itáliáról van szó.  De nemcsak a pékáruk,  tányérdesszertek és sütemények nívója számít, hanem a szolgáltatás színvonala és a légkör is. Idén ezt a rangos díjat 18 hely érdemelte ki Itáliában. Érdekesség, hogy a kisebb településeken lévő cukrászműhelyek győzedelmeskedtek inkább, legalábbis az elmúlt év munkáját tekintve. A cukrászdák legtöbbje a legmodernebb, művészi irányzatokat képviseli, de a pékség részlegek inkább az adott környék régi receptjeit elevenítik fel, és a kézműves munkához, valódi alapanyagokhoz ragaszkodnak.

Az első lett, 95 ponttal a  Pasticceria Veneto Bresciában (Észak-Olaszország).  A cukrászdát 1971-ben nyitotta meg Iginio Massari. Különlegességeik  közé tartozik a cornetti,  amelyik egyfajta változata a croissant-nak, valamint a sokféle különleges biscotti és a csokoládé műremekek. 93 pont ért el a Dalmasso  (Avigliana), valamint a Maison Manilia, amely Montesano sulla Marcellaná-ban található.  Utána következik a 92 pontos Besuschio, Abbiaterragrasso-ból,  majd a bolognai Gino Fabbri Pasticcere,  és az Acherer Brunico-ból, más néven Bruneckből. A Biasetto szintén kiváló helyezést ért el, ez egy nagyszerű padovai cukrászda. Hasonló pontszámmal büszkélkedhet a pratoi Nuovo Mondo és a Pasquale Marigliano, Ottavianóból.

Iginio Massari egyik műremeke

 

Ezután következik csak Róma, amelyet a Bompiani képvisel. Szintén a főváros cukrászipari hírnevét öregbíti a Cristaili di Zucvchero, A Caffè Sicilia Noto-i illetőségű, a Cortinovis pedig Ranica városban található. Érdemes felkeresni a Dolce Reale-t  Montichiari-ban, valamint, ha Milánóban járunk, az Ernst K Knäm-ot. A Rinaldini-t mindenki ismeri, aki Rimini-ben jár, a Minoriban lévő Sal De Riso Costa d'Amalfi-t már kevesebben.