Így hosszabbítható meg a grillszezon

Forrás: Vendéglátás

 2018. augusztus 21. 11:00

A strandszezonnál is tovább is tart a grillszezon. Egy jó grillsütő pedig a szállodák, éttermek, kerti – és családi rendezvények elengedhetetlen kelléke. Nézzük, mit és min érdemes grillezni!

Garnéla rák

A tengerparti élmény megidézéséhez a tengeri fogások megidézése lehet az út. Serényi Zsolt grill és barbecue szakértő kedvenc grillsütőjét, a fatüzelésű, széles vaslappal rendelkező OFYR felületét használta. Zsolt a garnélával kezdte a rögtönzött szabadtéri sütögetést. A rák elkészítése nem különösebben bonyolult, a tengeri ételek kedvelői ma már itthon is könnyedén beszerezhetik az alapanyagokat, grillen pedig néhány perc alatt elkészül a garnéla. A rák íze grillenként változik, nem jobb, vagy rosszabb, egyszerűen csak más. Serényi Gábor „szerelme” a fa tüzelésű grill, aminek egyfajta spirituális kisugárzása is van.

Steak

Az igazán jó steak (kívülről pirult, belülről kellemesen langyos) elkészítése már több időt igényel, ami egy tűzforróra hevített grillsütővel kezdődik. A vastag steak húst kívülről alaposan meg kell pirítani, ropogósra sütni, és belül is felmelegíteni. Ennek trükkje a hús pihentetése, amikor ugyanis lehúzzuk a steaket a grillről, akkor a hő kívülről a hús belseje felé vándorol – minél többször ismételjük meg ezt az eljárást, annál jobban átsül a steakünk.

Hamburger húspogácsa

„A hamburgerhús akkor jó, ha megfelelően zsíros, ez adja meg a szaftját”- tért át Zsolt a harmadik grill ételre. A séf ezért zsíros marha nyakból készült húst sütött, egy gyors pirítás után tette át a húst a grill egy kevésbé forró részére pihentetni.

Trabant vagy Porsche

Pásztor Gábor, a grillplaza.hu szakértője szerint a grill kiválasztása az autó vásárláshoz hasonlítható. Bármelyik elvisz A-ból B-be, de mégsem mindegy, hogy mindez milyen színvonalon történik. Különösen a vendéglátásban. Csak jó minőségű grillsütőt érdemes vásárolni, egy olcsóbb kiadás ugyanis csak egy-két évig, alacsony hőfokon használható, és ízben nem is tesz annyit hozzá az ételhez. Pörgősebb életritmus mellé gázos grillt javasol, ez ugyanis 10-15 perc alatt felmelegszik 300 fok fölé. Aki jobban ráér, vagy nagyobb kerti rendezvényeket tart, már nyugodtan használhat kerámiagrilleket. Ami viszont biztos, hogy egy jó minőségű grillsütőt egy komplett kültéri konyhaként kell felfogni – zárta gondolatait a szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Amerika ízei az I55-ben

2018. május 28.