Ismét a szervizdíjról és a béremelésről

Forrás: turizmus.com

 2017. május 25. 22:21

Rég nem látott szakmai vitákat gerjeszt az a kérdés, hogy miként lehet átlátható módon megoldani a vendéglátásban dolgozók jelentős béremelését, s ezzel orvosolni a vészes munkaerő hiányt. Sok megszólalás várható még a témában.
Május 25-én megjelent hírünkben többek között nyilatkozott a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is, aki - egyeztetve a szervezet elnökségével és a társszervezetek vezetőivel - kívánatosnak tarja újrafogalmazni álláspontját:

Az MVI nagyra értékeli, hogy a kormány érti a vendéglátó ágazat béremelés szükségletét, s a melegkonyhás, kereskedelmi vendéglátás áfa kulcsának csökkentésével (27-ről 18 %-ra), valamint a bérjárulékok mérséklésével már ebben az évben igyekszik ebben segíteni. Az MVI nagy reményeket fűz ahhoz, hogy a kereskedelmi vendéglátó tevékenység áfa kulcsának további csökkentése (18-ról 5 %-ra) szerepel a 2018. évi költségvetés tervezetében.

Az MVI egyetért a kormányzattal abban, hogy a szervízdíj intézménye hasznos eszköz az éttermi dolgozók bérének kedvezményes elszámolásában. A szervizdíjból kifizetett személyi juttatást ugyanis lényegesen kevesebb adó terheli, mint a „normál” bért. A vendéglátóhelyeknek árat sem kell emelniük, csupán, az ételek árába eddig is bekalkulált bér-fedezetet, mostantól szervizdíjként könyvelni.

Nagyon sok vendéglátós ezt nem érti, ezért a jelenleginél sokkal hatékonyabb tájékoztató munkára lenne szükség.

Ugyanakkor, a helyzet mégsem ilyen egyszerű.

Elgondolkodtató, hogy a szervizdíjat - amelynek alkalmazására 2005 óta van lehetőség – meglehetősen kevés helyen alkalmazzák. Vélhetően azért, mert a szervizdíj elszámolása nem kevés adminisztrációval jár, s ez csak fokozódott 2017 januárjától, mióta a kereskedelmi vendéglátásban a meleg ételeket és a helyben készült italokat 18%, a többi tételt 27% áfa terheli. A kisebb, 2-3 főt foglalkoztató vállalkozásoknak vélhetően nincs sem kellő ismerete, sem kellő kapacitása az ilyen adminisztrációra.

Ráadásul a kereskedelmi vendéglátás áfa-csökkentése, a bérjárulék mérséklés és a szervizdíj alkalmazása, vélhetően együttesen sem oldja meg a robbanásszerűen emelkedő bér igényeket.

Minden szakmában elszálltak a bérek

Fotó: Chefs Fair Deal Food

 

Az MVI ezért fontosnak tartaná, ha felülvizsgálnák a kedvezményes vendéglátás áfa-körbe vont tevékenységeket. Ide kellene sorolni ugyanis mind a munkahelyi étkeztetést, mind a rendezvényeken való vendéglátást. Arról nem is beszélve, hogy miért ne lehessen tisztességes bért adni olyan üzletekben is, például egy presszóban, ahol nincs meleg étel felszolgálás?


Az MVI a nem kedvezményes áfa fenntartását kizárólag az alkoholos italok esetében tartja indokoltnak.