Tanulmányt készítene a vendéglátás helyzetéről az MVI

Forrás: turizmus.com

 2017. április 19. 20:46

Április 19-én tartotta éves közgyűlését a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. Kovács László elnök kiemelte: sikeres, programokban gazdag évet zárt a testület.

A napirendek között szerepelt a 2016. év eseményeinek összefoglalása, kiértékelése, amely programokban, tárgyalásokban, támogatásokban igencsak bővelkedett, s eredményesnek volt mondható.

Fotó: MVI

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a 2016. év pénzügyi beszámolóját, melyet korábban a Felügyelő Bizottság 3 tagja is jóváhagyott. Ismertették és elfogadták a 2017-es év költségvetési és cselekvési tervét is.

Az MVI az alábbi aktuális tennivalókra helyezi továbbra is a hangsúlyt: az ÁFA-csökkentés kérdésköre ̶ együttműködve a különböző kormányzati és szakmai szervezetekkel ̶,a reprezentációs adó mérséklésének elérése, az Artisjus Tarifa Munkacsoportban folyamatos aktív részvétel, valamit a fiatalok részére szervezett különböző szakmai versenyek támogatása (Worldskills, Gundel Nemzetközi Verseny).

Fotó: MVI

Az MVI fontosnak tartja, hogy egy tanulmányt készítsen a vendéglátás jelenlegi helyzetéről, problémáiról, hogy feltérképezze a legsürgetőbb feladatokat, a vendéglátósokat nyomasztó legsúlyosabb gondokat, s megoldási javaslatokat készítsen a hatóságokkal együttműködve. Emiatt előkészületben van egy kérdőív, melyet hamarosan közzé tesznek, s igyekeznek majd minél több étterem tulajdonost, üzletvezetőt elérni, véleményüket megtudni. A felmérés eredményét publikálják.

A közgyűlésre meghívást kapott dr. Minya Mihály, a NAV Pest megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, aki készségesen válaszolt a résztvevő tagság kérdéseire mind az ÁFA-törvény, mind a jövedéki törvény, mind a hatósági ellenőrzések témaköréből. Felajánlotta, hogy egy előre megszervezett és leegyeztetett nyílt nap keretében a NAV Dózsa György úti Igazgatóságán szívesen válaszolnak az illetékes munkatársak a vendéglátós szakemberek kérdéseire is, ennek a megszervezését az MVI vállalta.

Fotó: MVI

Az év további legfontosabb eseményei a következők lesznek: Vendéglátás Akadémián szakmai partnerként való együttműködés 4 különböző időpontban és helyszínen, hagyományos őszi gasztrotúra szervezése a Coninvest céggel együttműködve, a IV. Gundel Károly-díjátadó gálaebéd (november 19.), valamint a nagy sikerrel zajló éttermi gasztrotúra folyamatos szervezése budapesti, illetve vidéki helyszínekkel.

Fotó: MVI