Iszapkoktél, algafröccs és algafagyi a Balaton-parton

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 10. 13:04

Idén augusztus és október között a szabadonbalaton szervezi a Veszprém-Balaton 2023 EKF ökológiai tematikájú felvezető eseményeit. Az ökológiai-kulturális programsorozat első eseménye augusztus 14-én lesz Balatonfenyvesen.

A Balaton olyan természeti adottság, amely minden magyar ember számára meghatározó értéket képvisel. Hatalmas népszerűségéből is következik sebezhető ökológiai egyensúlya. Épségének megőrzése mindannyiunk felelőssége – erre hívja fel a figyelmet a szabadonbalaton kreatív strandakciója augusztus 14-én a balatonfenyvesi Nagystrandon, amelynek keretében ökológiai, vízminőségi témájú beszélgetések, valamint olyan Balaton-specifikus frissítők várják az érdeklődőket, mint az iszapkoktél és az algafagyi.Az augusztus 14-i C:N:P bár elnevezésű strandakciót ősszel további két program követ majd: a tervek szerint egy horgász- és egy sporteseményen hívják fel a figyelmet a Balatonnak és térségének ökológiai igényeire és kihívásaira.

A rendezvényen az evés-ivás-strandolás mellett a kapcsolódó ökológiai folyamatokról és összefüggésekről is beszélgetnek

Fotó: szabadonbalaton

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának egyik kiemelt témája a régió ökológiai kérdéseit vizsgáló és bemutató Balaton Ökológiai Programsorozat, amely azt vizsgálja majd, hogyan kapcsolódik a kultúra és az ökológia térségi kontextusban, és hogy milyen régiós ökológiai kihívásokkal szükséges és érdemes szembenézni a globális rendszert figyelembe véve.

Az augusztus 14-i esemény ingyenesen látogatható. A program célja a helyi lakosokat, a turistákat, és a döntéshozókat egy fenntartható „balatoni jövő” alakítására fogékonnyá tenni.

Az evés-ivás-strandolás mellett a rendezvényen kapcsolódó ökológiai folyamatokról és összefüggésekről is beszélgethetnek.

Az antropológusok, művészek és ökológusok együttműködése során létrejött szabadonbalaton az 51. Kékszalag vitorlásversenyen debütált, ahol a Hannibal névre keresztelt 1934-es, nádkamuflázsba öltöztetett vitorlás szolgált a kezdeményezés vizuális platformjaként. A kezdeményezés ökológiai-művészeti projektjei a Balaton és régiójának ökológiai igényeire és kihívásaira, valamint a szemléletváltás szükségességére hívják fel a figyelmet.