Kerékpáros bokrétaavató a Tisza-tavon

Forrás: turizmus.com

 2015. május 10. 15:04

Stílusosan, zömmel biciklivel érkeztek a vendégek Magyarország leendő legnagyobb kerékpáros centrumának bokrétaavató ünnepségére szombaton Tiszafüredre. Az egymilliárd forint értékű beruházás átadását októberre tervezik.

A Jász-Nagykun-Szolnok és a Heves megyei közgyűlések elnökei, több Tisza-tavi település polgármestere, a tó életében szerepet játszó szervezetek vezetői egyaránt részt vettek azon a csaknem 60 kilométeres tókerülő bringatúrán, amelynek végállomásán, Tiszafüreden közösen ünnepelték meg, hogy az épülő kerékpáros centrumának falazata elérte legmagasabb pontját.

A Tisza Balneum Thermal Hotel közelében fekvő kerékpáros centrum része annak a 955 millió forint értékű, 100 százalékban uniós forrásból megvalósuló komplex kerékpáros turisztikai fejlesztésnek, amelynek további elemeiként elkészül a Tiszafüred–Poroszló közötti kerékpárút szakaszának Tiszafüred és a Tisza közötti része, valamint megépítenek egy pihenőpontot és egy emelhető szerkezetű hidat a X. sz. öblítőcsatornán.

 

A projektgazda Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület titkára, Szabó Lajos a bokrétaavató ünnepségen hangsúlyozta: a fejlesztés célja, hogy magasabb minőségi kategóriába emelje a Tisza-tó turizmusát. Hazánk legnagyobb kerékpáros centrumában az információnyújtás és a kölcsönzési lehetőség mellett számos kényelmi szolgáltatást is elérnek majd a bringások, így például zuhanyzót, öltözőket, mobil szervizt, GPS-es túravezetést, ajándékboltot, és a kör alakú épület második emeleti tetőteraszán kialakítana egy panorámás kávézót is, ahová majd biciklivel is fel lehet tekerni.

A kivitelezés alatt álló projekt fontos eredménye, hogy összekapcsolják az EuroVelo11 nemzetközi kerékpárút Tiszafüred feletti és alatti szakaszát, ezáltal kiiktatják a forgalmas 33-as utat, s a térségben Tiszadobtól egészen Szolnokig bringaúton lehet majd kerekezni.

A rendezvényen köszöntőt mondott Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei közgyűlés elnöke, valamint Szabó Róbert, a Heves Megyei közgyűlés elnöke is, akik a két megye közötti szoros együttműködés eredményeként értékelték a beruházást.

 

Majd a vendégek buzdítását kérve Kovács Sándor útjára indította a koszorút, melyet régi pallérszokás szerint az épületszerkezet jelenlegi legmagasabb pontjára tűztek ki.