Maradhat a cafeteria adószintje 200 ezer forintig?

Forrás: MTI/turizmus.com

 2014. november 04. 22:23

A kormány, illetve a Fidesz-frakció berkein belül is olyan gyorsan és váratlan fordulatokkal változnak a hírek, hogy követni is alig lehet. 200 ezer forintig ne változzon a cafeteria adószintje – most ezt kezdeményezi a Fidesz-frakció.

November 3-án este felcsillant a remény, hogy a cafeteria terheinek növelése alól kivétel lehet a SZÉP-kártya és az Erzsébet utalvány.

Varga Mihály ugyanis a HÍR TV-nek adott nyilatkozatában megerősítette ugyan a cafeteria visszaszorításának szándékát, ugyanakkor védelmébe vette a SZÉP-kártyát és az Erzsébet utalványt. A nemzetgazdasági miniszter egyrészt azt mondta, hogy "egy tisztességes országban, tisztességesen ledolgozott munkaidő után készpénzt adnak az embereknek". Másrészt viszont, a turizmus-vendéglátás számára fontos cafeteria elemekről azt mondta, hogy a SZÉP kártya és az Erzsébet utalvány rendszere megmarad, s „az eddig megszokott formában kaphatják meg az emberek ezeket a juttatásokat” Hozzátette, hogy „a kormányzat magának tenne rosszat, ha mondjuk a SZÉP kártya felhasználását csökkentené vagy szűkítené…az a cél, hogy a belföldi turizmus élénküljön”.

Azt tehát nem mondta a miniszter, hogy a cafeteria terhek növelése alól kivonják ezt a két elemet, mégis, nyilatkozatát így is lehetett értelmezni.

November 4-én, a Fidesz-KDNP-frakció ülése utáni sajtótájékoztatón Rogán Antal frakcióvezető a cafeteriáról szólva már azt mondta, hogy sávos módosítást kezdeményeznek, vagyis azt, hogy 200 ezer forintos összegig ne változzon a cafeteria adóelőnye. A 200 ezer forint feletti résznél viszont csökkenthető ez az adóelőny, és megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a béren kívüli juttatás 200 ezer forint fölé eső részét csak rekreációs célra, belföldi turizmusra vagy meleg ételre lehessen felhasználni.

Lehet tehát még abban bízni, hogy a SZÉP-kártya és az étkezési Erzsébet utalvány szempontjából nem változik semmi - mert azoknak eddig is évi 450 ezer forint volt a kedvezményesen adózó értékhatára -, amennyiben a frakcióvezető bejelentése egybevág a kormány még nem ismert hivatalos álláspontjával, s ez a variáció kerül be a jövő évi adótörvénybe.