Megújult a gyöngyössolymosi Szalajka-ház

Forrás: MTI

 2014. április 08. 15:05

Mintegy 60 millió forint saját forrásból újult meg az Egererdő Zrt. gyöngyössolymosi Szalajka-háza - tájékoztatta a társaság erdőművelési előadója az MTI-t.

Vigh Ilona közleményében felidézte: tavaly országszerte jelentős, az erdei turistaházakat, kirándulóhelyeket érintő fejlesztések kezdődtek. Ehhez kapcsolódott az Egererdő, amely a turistaházai közül elsőként a Mátrafüredi Erdészethez tartozó Szalajka-házat újította fel.

A társaság tervei szerint a közeljövőben megújul a Mátrában Fenyvespuszta és Rudolf-tanya, a Bükkben pedig a Pazsagi vendégház. A mátrai fejlesztések része egy száz kilométeres kerékpárút-hálózat kijelölése is, melyet a későbbiekben egy lovas útvonal kialakítása, illetve Galyatetőn - az Országos Kékkörhöz kapcsolódóan - a Péter hegyese kilátó felújítása és egy túraközpont létrehozása követ.

Vigh Ilona emlékeztetett: a Szalajka-ház már az 1929-es kiadású "A Mátra" útikalauzban is szerepel, mint régi munkásszálló és erdei lak, amelyet a turisták és utazók menedékhelyeként ajánlottak.

A most felújított, a napokban átadott épület 30 szállóvendég befogadására alkalmas, konferencia- és oktatóterme pedig 40 férőhelyes - közölte az erdőművelési előadó.