Melegkonyhás döntő hungarikumkiállítással

Forrás: turizmus.com

 2015. október 01. 15:01

2015. október 1–4. között rendezik a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai melegkonyhás döntőjét, melyen három magyar versenyző – Elek Richárd (felnőtt szakács), Domonkos Dávid (cukrász), Hack Barnabás (junior szakács) – képviseli hazánkat.

A versenyen túl a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) lehetőséget kapott, hogy a magyar versenyzőket kísérve, nemzeti értékeinket prezentálva hungarikumkiállítással jelenjen meg. A kiállításon látható lesz az MNGSZ saját gyűjtésű, az 50 hungarikumot felvonultató gyűjteménye.

2007-ben a WACS azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenyt, hogy lehetőséget teremtsen a több mint 100 tagország közel 10 millió séfje számára, hogy egy közös, élő, melegkonyhás verseny alkalmával megmérettethessék magukat világszinten. A világszövetség felépítésének megfelelően, középdöntőkből kerülnek ki minden alkalommal a legjobb séfek, akik hazai selejtezőjüket megnyerve, a legjobbnak bizonyulnak a kontinentális régiójukban is.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel- főétel- desszert), melyet 5 perces időeltolódásokkal egymást követően tálalnak a zsűrinek. A cukrászok esetében a kötelezően előírt Valrhona csokoládétorta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is el kell készíteniük, amelyhez 6,5 óra áll rendelkezésre.

2015-ben Prága a házigazdája az eseménynek, valamint a PVA szakkiállítás, ahol közel 28 ezer négyzetméteren több száz kiállító és közel 35 ezer látogató jelenik meg a vendéglátás és turizmus minden területéről.

A 2014-es luxembourgi kulináris világbajnokságon való magyar részvételhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium idén is támogatást vállalt a magyar versenyzők felkészítésében.