Nagyszabású parkrekonstrukció Dégen

Forrás: MTI

 2014. október 06. 19:22

Folytatódik a dégi Festetics-kastély történeti parkjának rekonstrukciója: október 6-án aláírták a kivitelezési szerződést.

A Forster Központ vagyonkezelésében lévő kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. Nyáron zárult le az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert pályázati finanszírozásból 2012-ben kezdődött helyreállítás I. üteme, melynek során eredeti, XIX. századi formájában újult meg a mintegy 300 hektáros kastélypark egyik legfontosabb része, a Parktó és környezete. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető faszerkezetű gyalogoshíd, valamint négy további híd is, fák százainak és cserjék ezreinek ültetése, idős fák ápolása és több kilométer sétány újjáépítése egészítette ki a munkákat.

 

Most a II. és a III. ütemmel, amelynek támogatási összege összesen 540 millió forint, folytatódik az angolkert helyreállítása. Sor kerül a csaknem másfél kilométer hosszú, 11,3 hektár területű ún. Szerpentin-tó kikotrására, a partvonal rekonstrukciójára és az áradásokat meggátló csatornarendszer rendezésére.

A projekt részeként a II. ütemben megújul a Szerpentin-tó parti sávjának értékes növényegyedekben gazdag zöldfelülete is, a III. ütem magában foglalja a Festetics-sírdomb körüli tó és a déli árapasztó-csatorna teljes kikotrását, a sírdomb fölötti vízkormányzó műtárgy, valamint a sírdomb körüli tavon és a Kislángi árapasztó-csatornán átvezető gyalogoshidak rekonstrukcióját.

Megújul az érintett vízfelületek gyepes parti sávja, valamint a Szerpentin-tó északnyugati oldalán a sírdombig vezető sétaút is. A látogatók számára tájékoztató és növényismertető jeltáblák, digitális látványterv, kiadványok készülnek, valamint a kastélyban található kiállítás bővítése valósulhat meg ismeretterjesztő film vetítésével, illetve interaktív kiállítási makett bemutatásával.

A 2015 őszére elkészülő munkák az eredetileg 300 hektár kiterjedésű történeti kastélypark teljes rekonstrukciójának első nagy lépését és egyúttal a legnagyobb volumenű kert-helyreállítást jelentik hazánkban a II. világháború óta.

A projektek gazdája a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, konzorciumi partnere a VADEX Mezőföldi Zrt. és Dég Község Önkormányzata.