Négyszögletű kerekasztal az ágazat versenyképességéről

Forrás: turizmus.com

 2016. március 06. 12:46

A turizmus ágazat versenyképessége lesz a döntő az elkövetkező években - sommázható legrövidebben a KKV Ház március 5-i "csúcstalálkozójának" eredménye. Az Utazás kiállításhoz kapcsolódó rendezvény résztvevői ennél persze árnyaltabban fogalmaztak.

Gulyás József, a KKV Ház Zrt. vezérigazgatója vitaindítójában négy témára tett javaslatot: az ágazat szabályzási kérdései, -finanszírozása, -nemzetközi versenyhelyzete, -szakmai utánpótlása. A négyszögletűre formázott kerekasztalnál ülő, mindegy két tucat résztvevő és ennél valamivel nagyobb létszámú hallgatóság a 180 percnyi vita után azzal a konklúzióval távozhatott, hogy mindennek a kulcsa a versenyképesség. De nem a termék, tehát nem Budapest, vagy a Balaton vonzereje versenyez Prágával, vagy az osztrák hegyekkel, hanem a turisztikai ágazat hazai feltételrendszere, a gazdasági környezet, a szakképzés milyensége, a társadalmi beágyazódás stb. versenyez a cseh, vagy az osztrák körülményekkel.

A vitában többször említésre került a Világgazdasági Fórum turisztikai versenyképességi indexe, amely pont a leírtakat méri, s amely szerint Magyarország hosszú évek óta nem tud a világ élmezőnyébe kerülni. (2015, 2013, 2011 indexei)

A vitában - amelyen részt vett, többek között az MSzÉSz, a MUISZ, a VIMOSZ, a Fürdőszövetség, a külkereskedelmi és külügyi tárca, a földművelésügyi tárca, a NIT Hungary, az MT Zrt, az OTP Bank, a BKIK és az EDUTUS képviselője, valamint néhány kkv és a média képviselői - szinte minden elhangzott, ami az elmúlt években már terítékre került a turizmus ágazat boldogulásával kapcsolatban.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy versenyképes gazdasági szabályozás nélkül a vállalkozások nyereségtermelő képessége nem lesz elégséges sem a szinten tartáshoz, sem a szakképzett munkaerő megtartásához, tehát, akármilyen innovatív és áldozatkész a privát szektor, nem lesz képes növekedést produkálni az állam partnersége nélkül. A partnerség kulcsfontosságú része lenne a gazdálkodóbarát szabályozás megalkotása (túladóztatás megszüntetése, a nemzetközi marketing tevékenység érezhető megerősítése stb.), valamint a szakmai szervezetek bevonása az ágazatot érintő döntések előkészítésébe.

A turizmus állami irányításának közelgő átalakítása kapcsán, egy gondolatkísérlet erejéig, a résztvevők "megszavazták" szerkesztőségünknek azt a felvetését, hogy, ha már nem időszerű és valószínűleg nem is célszerű egy turisztikai minisztérium felállítása, megoldás lehetne egy önálló államtitkárság felállítása a Miniszterelnökségen belül, hiszen, természeténél fogva, egyetlen tárca felügyelete alatt sincs ideális helyen a turizmus, mert az ágazat egyaránt kötődik a közlekedéshez, a mezőgazdasághoz, a fejlesztésekhez, a kül- és belkereskedelemhez, az egészségügyhöz, a sporthoz és a kultúrához, nem is beszélve a kommunikációról.