Nem csak koktélalapanyag a rum

Forrás: turizmus.com

 2016. május 18. 18:49

Az elmúlt években a rum és a vodka hányada a világ égetett szeszesital-gyártásában és forgalmazásában csökkent – talán ezért is határozták el az egyik venezuelai rummárka vezetői, hogy termékeikkel Magyarországon bemutatkozzanak.

A kis piac is jó piac – ez derült ki a a budapesti venezuelai nagykövetségen tartott szerdai prezentáción, ahol Juan Louis Bolivar, az óriási Santa Teresa birtok szakembere a nálunk ismert termékpalettájukat újakkal színesítette. Kérdésünkre – mit lépnek, hogy a rum ismét a legnépszerűbb tömény alkoholos italok közé tartozzon – elmondta, hogy egyre inkább a minőségi termékeké a jövő, akár magában, akár frissítőként vagy koktélok alapanyagaként tekintünk a cukornádból erjesztett italra.

Bolivar nemcsak az ital titkaiba, de annak gyártási folyamatába és a patinás üzem életébe is bepillantást engedett. A rum nemzetközi keresletétől függetlenül, Venezuelában ez az egyik legnépszerűbb ital, amelyet korántsem csupán koktél formájában fogyasztanak, hanem – bármily meglepő a párás forróságban – hűsítőként is. Igaz, olykor felengedik szénsavas vízzel és jégkockával gyengítik.

Venezuelában csak azt tekintik rumnak, amelyet legalább két évig érlelnek, de az igazán nemes italok ennél sokkal több évet pihennek, hogy aztán a világ legkülönbözőbb pontjain találjanak vevőre.