Tizenkétezer német étterem zárhat be a jövő évi drasztikus áfaemelés miatt

Forrás: turizmus.com

 2023. november 08. 18:13

Tizenkétezer vendéglátóhely zárhat be Németországban, ha a tevékenység 2020 nyara óta kedvezményes áfakulcsát újra felemelik 19 százalékra. Tizenhét szakmai szervezet felhívással fordult a politikai döntéshozók felé.

Németországban 2020. július 1. óta, a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére hozott intézkedések egyikeként a korábbi 19 százalék helyett kedvezményes (kezdetben 5, majd 7 százalékos) áfakulcs vonatkozik az éttermi és étkeztetési szolgáltatás keretében (a szolgáltató helyiségeiben, ill. ettől eltérő helyen) felszolgált ételek áfájára. A más keretek között árusított ételek áfája ugyancsak 7 százalék, ez nem változott.

Az átmeneti intézkedést többször meghosszabbították, de elvileg ez év végével lejár. Ez azt fogja jelenteni, hogy míg az elvitelre, házhoz szállítva vásárolt étel, de például a szupermarketben vásárolt salátatál után is 7 százalék áfát kell fizetni továbbra is, addig az éttermekben, kávézókban kínált ételek után ennek közel háromszorosát.A 2021-es választási kampányban egyébként Olaf Scholz jelenlegi szövetségi kancellár, akkori pénzügyminiszter az SPD kancellárjelöltjeként azt ígérte, hogy a tevékenység áfakulcsát tartósan 7 százalékon tartják majd. A gond csak az, hogy az ország évi 3,3 milliárd euró adóbevételtől esne el 2024-től, ha a kedvezményes kulcs maradna.

 

Tizenhét szakmai szövetség tiltakozik

November elején tizenhét, a vendéglátás, élelmiszeripar és rendezvényipar területén aktív szakmai szövetség közös felhívással fordult a politikai döntéshozókhoz, kérve, hogy ne emeljék meg a vendéglátás keretében felszolgált ételek áfáját, és ezzel hagyják meg az étkezés egységes áfakulcsát. Mint érveltek, a vendéglátóhelyeket nem lenne szabad újra hátrányos helyzetbe hozni más szolgáltatókkal szemben, és nem véletlenül van konszenzus az EU-tagállamok többségében évek óta a vendéglátás kedvezményes áfakulcsára vonatkozóan. Jelenleg 23 tagállamban van érvényben a vendéglátásban csökkentett áfa, és ennek támogatásként való kezelése Németországban a szakmai szövetségek szerint nem helyénvaló és értelmetlen.

Januártól a tervek szerint 7-ről 19 százalékra emelkedik a vendéglátás áfája Németországban

Fotó: 123rf.com

A tizenhét szakmai szövetség érvelése szerint a vendéglátóipart különösen sújtja az élelmiszerárak és a munkaerőköltség emelkedése, e két költségtényező a legtöbb vállalkozásnál a költségek 60-70 százalékát teszi ki, míg az energiaköltségek 4-10 százalékot. Ugyanakkor a vendégek felé eddig csak az általános fogyasztói árindexet alig meghaladó mértékben emelték az árakat a vendéglátóhelyek, de erre csakis a csökkentett áfakulcs miatt voltak képesek. A tizenhét szövetség egyike, a Német Szállodai és Éttermi Szövetség (Dehoga) úgy számol, hogy mintegy tizenkétezer vendéglátóhely zárhat be, ha az adót újra megemelik 19 százalékra. Az adóemelés ráadásul főleg a kis- és közepes keresetű embereket érintené a politikusokhoz intézett felhívás szerint, pedig az étterembe járásnak nem lenne szabad luxusnak lennie, és az inflációt (októberben +3,8% – a szerk.) sem lenne értelme a jelenlegi szakaszában adóemeléssel feltüzelni.

 

Féltik a német turizmus versenyképességét

A szakmai szövetségek szerint a kedvezményes áfakulcs a megfelelő minőségű és elérhető árú óvodai és iskolai ellátás, valamint a kulináris sokszínűség, a jó életminőség biztosítása, és Németország versenyképes turisztikai úti célként történő pozicionálása szempontjából is fontos lenne. Mint írják, „ha az éttermek és a kávézók meghalnak, akkor a városközpontok is meghalnak. Ha bezár a vendéglő, a cukrászda, a falusi pékség, akkor a haza, a kultúra és az életminőség egy darabja is eltűnik”.

A szállítók és partnereik értékesítési vesztesége úgyszintén elkerülhetetlen lenne a szervezetek szerint, továbbá minden eddiginél fontosabb lenne, hogy a mezőgazdaságot és élelmiszer-kereskedelmet magában foglaló regionális gazdasági vérkeringés erősödjön, ahelyett, hogy az adóemeléssel gyengítenék.

Az adóemelésnek tehát végzetes következménye lenne az éttermekre, kávézókra, cateringcégekre, ezek alkalmazottaira, valamint az emberek millióit foglalkoztató partnerekre és beszállítókra – érvelnek.