Péntektől félig megtelhetnek a lengyel szállodák

Forrás: MTI

 2021. február 12. 13:22

Zakopanéban a hétvégén akár húszezer vendéget is várnak. Az éttermek azonban továbbra is csak elvitelre készíthetnek ételeket.

Lengyelországban a stabilnak minősített járványhelyzet miatt péntektől az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhatnak a szállodák. Az erről szóló szabályozás egyelőre február végéig érvényes, akkor a kormány a járványügyi helyzettől függően dönt a további teendőkről. A hotelekben egyelőre csak a férőhelyek ötven százalékát szabad elfoglalni. Újból üzemelhetnek a sípályák és a fedett sportuszodák is.
A lengyel szállodatulajdonosok szövetsége azt közölte a PAP hírügynökséggel, hogy a hegyvidéki központok mellett a balti-tengeri szállásokon is sok szobafoglalást regisztráltak. A legismertebb lengyel tátrai üdülőhelyen, Zakopanéban a hétvégén akár húszezer vendéget is várnak. A hegyekben továbbra is hideg idő és havazás várható.
Péntektől – szintén létszámkorlátozások és az egészségügyi szabályok betartása mellett – újból megnyílhatnak a lengyelországi színházak, mozik, koncerttermek, valamint szabadtéri sportlétesítmények, szaunák, szoláriumok, masszázsszalonok  is. Továbbra is zárva tartanak az élményfürdők és az edzőtermek, az éttermek pedig csak elvitelre készíthetnek ételeket.

A Giewont hegy a Zakopane mellett fekvő Koscielisko felől

Fotó: 123rf

Pénteken az egészségügyi tárca 6379  új fertőzöttről számolt be, 629-cel kevesebbről, mint előző nap volt. Kifejezetten a Covid-19-ben egy nap alatt 46-an, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 201-en haltak meg. Összességében 209-cel kevesebb halálesetet jegyeztek fel, mint előző nap a közel 38 millió lakosú országban.
Péntekig 1 993  739  oltást adtak be az egészségügyi dolgozóknak és a hetven év feletti lakosoknak, ezen belül 580 607 embert a BioNTech-Pfizer, illetve a Moderna vakcinájának második dózisával is beoltottak.
Megkezdődött  a tanárok oltása is az AstraZeneca vakcinájával. Első körben az általános iskolák első-harmadikos osztályainak tanítóit oltják be, mert ezek az évfolyamok januárban már visszatérhettek a tantermekbe. Az idősebb diákok távoktatását február végéig hosszabbították meg.
A tanárokat eredetileg csak a hatvanéves életkorig oltották volna be az AstraZeneca vakcinájával, pénteken azonban  a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk közölte: a korhatárt az illetékes lengyel hatóság 65 évre emelte. A 65 évnél idősebb tanárokat később oltják be.