Starbucks nyílik Stockholmban

Szerző: Elek Lenke

 2013. október 27. 15:04

Oly sok ország után az első híres amerikai kávézó lánc első „szeme" nyílik meg még az idén a svéd fővárosban.

Nem volna ez olyan különleges hír, ha nem tudnánk, hogy a svédek a saját kávéjukat tartják a legjobbnak a világon, és ha nem lennénk vele tisztában, hogy nem rajonganak a külföldi, főleg az amerikai, étterem- és kávézóláncok terjeszkedéséért. Nem egy világhírű gyorsétterem lánc ment már tönkre errefelé, mert nem illeszkedett a helybeliek gasztronómiai ízléséhez.

A kávé egyébként nemzeti ital Svédországban, a munkahelyeken hivatalosan időt szokott hagyni a munkáltató a kávészünetekre. Otthon szinte egész nap isznak, elsősorban neszkávét. A kapszulás és hagyományos kávék főzése otthon előretört, de ezek sem túl magas koffeintartalmúak.

Már a gyerekek is kortyolnak kávét – persze nem olaszos stílusú eszpresszót, hanem gyönge, amerikai stílusút. Süteményt mindig kínálnak mellé, (a svédek mégsem elhízottak) sőt, elegáns alkalmakkor és ünnepekkor hétféle süteményt illik kínálni a fikázáshoz, ahogyan a kávézást nevezik. Az angolok ötórai teájához hasibnlóan fontos szertartás ez a vendégek és vendéglátók között. Ismerőst, vendéget először mindig csak kávéra szoktak meghívni és utána jöhet a vacsora vagy ebédmeghívás.