Tavasszal indul a Szépművészeti fejlesztése

 2010. december 30. 15:11

Kiemelkedően sikeres évet zár a Szépművészeti Múzeum, amelynek hamarosan megkezdődhet a bővítése is - mondta el Baán László főigazgató az MTI-nek. Januárban írják ki a kivitelezési munkákra a közbeszerzési pályázatot, s a kétlépcsős elbírálás után a tervek szerint március végén hirdethetnek eredményt.
A győztes kivitelezővel történt szerződéskötést követően indulhat meg az építkezés. Az intézmény a bővítés első szakasza alatt fél évig zárva lesz, ekkor hajtják végre azokat az átalakításokat a régi épületben, amelyek az új, földalatti szárny csatlakozása okán válnak szükségessé.

A mintegy négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során közel nyolcezer négyzetméterrel bővül a múzeum.
Az új épületszárnyban időszaki kiállító terem, gyermekfoglalkoztatók, előadóterem, kávézó, étterem és egy múzeumi bolt kap majd helyet.
A főigazgató emlékeztetett: az új tervek szerint nem vezet majd bejárat a homlokzati főlépcsőn keresztül és az új, térszint alatti épületszárnyba vezető liftet és lépcsőt két, egyenként 50 négyzetméter alapterületű üveghasáb fedi majd, így azok semmit sem takarnak ki sem a múzeumból, sem pedig a Hősök tere látványából.
A múzeum régi épülete október végén nyit ki újra, addigra egy ideiglenes bejáratot alakítanak ki a nagyközönség számára az Állatkerti körút felől. Az első tárlat Nemes Marcellnek, az európai hírű műgyűjtőnek és mecénásnak állít emléket, akinek többek között El Greco-festményeit köszönheti a Szépművészeti.

Az elmúlt év eredményei közül Baán László kiemelte: 2010-ben zárt a múzeum egyik legsikeresebb tárlata, a mintegy 230 ezer látogatót vonzó Botticellitől Tizianóig - Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítás, amelyen 130 festményt, köztük Leonardo da Vinci Hermelines hölgyét is láthatták a múzeum látogatói. Az év első felének nagy sikere volt a Degas-tól Picassóig tárlat a moszkvai Puskin Múzeum francia festészeti anyagából, melyet közel 150 ezren tekintettek meg. A főigazgató a jelenleg is látható kiállításokról elmondta: a Lucien Hervé-tárlatot már több mint 20 ezren látták, a Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 elnevezésű kiállításra eddig 70 ezernél is többen voltak kíváncsiak. Ez utóbbi január 9-ig látható.