Több mint kétmilliárdos turisztikai beruházás a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Forrás: turizmus.com

 2015. november 26. 14:24

Komplex ökoturisztikai fejlesztés valósult meg a Hortobágyi Nemzeti Parkban, több mint 2 milliárd forintos uniós támogatással, 100 százalékos támogatási intenzitással.

Az ökoturisztikai beruházás az Új Széchenyi Terv keretein belül konzorciumi formában valósult meg. A konzorcium vezetője a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. volt.

A projekt keretén belül a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös fejlesztéseként turistautat alakított ki, mely Hortobágy település és Hortobágy-Halastó, illetve a Pusztai Állatpark között épült meg.

Fotó: MTI

A Nonprofit Kft. további fejlesztései között szerepelt a Kungyörgyi telepen a régi víztorony felújítása és kilátóvá történő átalakítása, egy kerékpáros és turista pihenőhely létrehozása a Hortobágy-Halastó felé vezető turistaút mentén.

A Mátai Ménes területén épület-felújítások történtek, valamint megépült egy új, a látogatók kulturált kiszolgálását lehetővé tevő látogatóközpont, melyben ménestörténeti kiállítás, kocsimúzeum, oktatóterem és helyi kézművesek műhelyei is teret kaptak.

A Pusztai Állatpark széles szolgáltatás-kínálatát több családbarát elemmel, pl. baba-mama szobával, és jellegzetes hortobágyi állatokat formázó elemeket tartalmazó Pusztai Játszótérrel bővítettük. A meglévőn túl, újabb gyerekszekerek is készültek, melyekkel még élményszerűbbé vált az állatpark bejárása. Emellett megújult a központi épületben található kiállítás is, melynek témája a hortobágyi juhászság élete és mindennapjai, óriás mesetablókon pedig a juhászok málhás állatával, a szamárral ismerkedhetnek a látogatók. Az állattartó létesítmények – állatjóléti szempontokat is figyelembe vevő – korszerűsítése során a bemutatott állatok téli és nyári szálláshelyei váltak még komfortosabbá.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság öt helyszínen valósította meg fejlesztéseit. A Fecskeház Erdei Iskola udvarán sportpálya, kerékpártároló, csillagvizsgáló torony, a gyerekek számára foglalkoztató filagória és játszótér épült, valamint a meglévő termálkút környéke is megújult.

A Hortobágyi Vadasparkban egy foglalkoztató filagória és egy játszótér kialakításával bővültek a Vadaspark szolgáltatásai. Hortobágy-Halastó területén játszótér, fűzlabirintus, madáretető-tó és madárgyűrűzéshez használt úgynevezett Helgoland-háló épült, valamint hat madármegfigyelő les újult meg. A Borsósi-halastó területén további egy madármegfigyelő les létesült a projekt keretében. Az Igazgatóság címerállataként ismert daru bemutatására a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Látogatóközpontjának emeletén egy interaktív kiállítás jött létre.

A Hortobágy-Halastó területén megvalósuló projektelemeket a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tovább bővítette egy „madárbarát park" kialakításával, a meglévő bivalyos tó fejlesztésével és egy látogatóközpont építésével.