Turistalátványosság lett a hévízi termelői piac

Forrás: turizmus.com

 2015. március 05. 13:45

Az elmúlt években új látványossága született Hévíznek: a negyedik születésnapját ünneplő termelői piacot a városban gyógyuló, pihenő hazai és külföldi turisták is szívesen felkeresik.

2011. március elején hat termelő kezdett árusítani a nagyparkoló mögötti területen, az elmúlt években azonban közel 800 árus fordult meg a piacon, akik a zöldségtől, gyümölcstől, fűszerektől kezdve a kézműves áruig különféle termékeket állítanak elő.

A termelői piacok népszerűsége nem véletlenül nőtt meg ugrásszerűen, hiszen egyre nagyobb az igény az egészséges élelmiszerre. A hévízi piacon külön kőépület van, ahol a húsáru és tejtermékek kapnak helyet. A piacon antik kereskedők, virágkötők, szappankészítők is árusítanak, a vásárlókat színes felhozatal várja heti három alkalommal.

A piac Hévíz turisztikai vonzerejét is emeli, hiszen a hazai sajtó mellett több külföldi médiumban is beszámoltak már róla, a litván televízió mellett Ausztriából, Franciaországból és Németországból is érkeztek riporterek.

Benkő Lajos, a hévízi termelői piac alapítója és piacfelügyelője szerint az állandó vásárok egyik legnagyobb értéke, hogy közösséget alakítanak ki az árusok és vásárlóik között, de barátságok is szövődtek a kereskedők között. Ezt a szoros összetartozást mutatja az is, hogy több alkalommal fogtak össze a termelők: megszervezték az állatok karácsonyát, amelyen menhelyi kutyáknak gyűjtöttek élelmiszert és takarókat, jótékonysági főzőversenyen indultak.