Vendégszerző és OTA-elkerülő tippek szálláshelyeknek

Forrás: turizmus.com

 2023. július 31. 15:20

Azok a szálláshelyek alkalmazkodtak jól a megváltozott fogyasztói igényekhez, amelyek körültekintő árazásra és a szolgáltatások minőségének emelésére helyezték a hangsúlyt a szállodai szolgáltatások mennyiségének növelése helyett – állapítja meg a Hotelmentők friss kutatásában.

Sárvári Krisztina és Máté Balázs, a Hotelmentők alapítói azt tapasztalták, hogy napjainkban a hoteleknek és a panzióknak egyaránt nehéz alkalmazkodni a folyamatosan változó piaci környezethez, ezért fogyasztói kutatással igyekeznek segíteni a belföldi szálláshelyek munkáját. Legutóbbi kérdőíves felmérésükben – melyet csaknem ezren töltöttek ki –többek között arra is rákérdeztek, hogy mi alapján választanak szálláshelyet az utazók.

 

Mi alapján választunk úti célt?

Sok szállodatulajdonos gondolja azt, hogy a szolgáltatások bővítése nagyobb keresletet teremthet, azonban a tanácsadó cég kutatásából az derül ki, hogy a megkérdezettek számára az a legfontosabb szempont, hogy legyenek látnivalók a környéken (62%-nak nagyon fontos, 17%-nak fontos, 13% számára semleges, és csak 5,%-nak nem fontos, 3%-nak egyáltalán nem fontos ez a szempont). Szintén sokak elvárása a reggelizési lehetőség, valamint a jó minőség éttermek megléte. A hotelen belüli programlehetőségeket ezzel szemben a legtöbben semleges fontosságúnak ítélik (a megkérdezettek 13%-nak nagyon fontos, 14%-nak fontos, 25%-nak semleges, 18%-nak nem fontos, 30%-nak egyáltalán nem fontos), ugyanakkor a megkérdezettek 34%-a számára nagyon fontos, hogy legyen wellnessrészleg a házban.

A megváltozott fogyasztói igényekhez való alkalmazkodás kulcskérdés a jövedelmezőség szempontjából

Fotó: 123rf.com

A válaszok azt a tényt erősítik, hogy a belföldi utazók fontosnak tartják az árnak megfelelő minőségű szolgáltatásokat, de a szabadidő eltöltésének lényeges eleme a szálláshelyen kívüli programlehetőség – állapítják meg a szakértők.

 

Ezekre a kulcsszavakra keresnek a nyaralni vágyók

A megkérdezettek legtöbbje Balatonnal kapcsolatos kifejezésekkel válaszolt arra a kérdésre, hogy „Amennyiben magyarországi utazását tervezné, mi lenne az, amit elsőként beírna a Google-ba?" Ezen túl erre a kérdésre válaszként sokan konkrét városneveket írtak, de olyan kifejezéseket is többen használtak, mint „Magyarország legszebb kirándulóhelyei"; „Olcsó szállás Magyarország"; „Melegvizes fürdési lehetőség"; „Booking.hu".

 

Hogyan lehet elkerülni az OTA-kat szállásadóként?

Számtalan hazai szálláshely használ különböző OTA-szolgáltatókat a szállás közvetítésére, azonban ez egy költséges megoldás. A megkérdezett fogyasztók több mint 60 százaléka tapasztalta már, hogy direkt foglalás esetében, azaz ha a kiszemelt szállodánál közvetlenül foglal, olcsóbbak az árak. Hivatalosan az ilyen szállásfoglalókkal kötött megállapodás nem ad a hoteleknek lehetőséget arra, hogy olcsóbb árakkal dolgozzanak direkt csatornáikon, de bizonyos kedvezményeket adhatnak.

Ezért a Hotelmentők a kérdőívvel azt is szerette volna kideríteni, hogy mely kedvezmények jelentenek értéknövelt ajánlatot a vevők részére.  A válaszok megoszlása nagyon eltérő, az utazó közönséget leginkább érdeklő kedvezmények: következő foglalás esetén 10 százalékos kupon (27,5%); late check out/early check in (25,9%); ajándék masszázs (23,1%),  ajándék reggeli (20,2%), miközben meglepően kevesen választották az ajándék pezsgőt (3,3%).

Összességében elmondható, hogy azok a szálláshelyek alkalmazkodtak jól a megváltozott fogyasztói igényekhez, amelyek körültekintő árazásra és a szolgáltatások minőségének emelésére helyezték a hangsúlyt a szállodai szolgáltatások mennyiségének növelése helyett. Így ők várhatóan jövedelmezően zárhatják az évet – summázták a felmérés eredményét a Hotelmentők szakértői.