Yakinikuk a Yamatoban - erősödő formában a japán gasztronómia Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2014. december 10. 12:00

A japán és koreai séfek nem engednek a magas minőségből – szögezi le a most megnyílt Yamato étterem vezetője. A Wasabi lánchoz tartozó új hely kínálata messze túlmutat a szusin és a különféle rizstekercseken.

Míg egy távol-keleti gyorsétteremben a szójaszósz, a csirkehús és a rizs minősége többnyire átlagos, egy autentikus japán vendéglőben a séfek csak azzal a bizonyos szójaszósszal és rizsfajtával akarnak főzni, amelyik a legjobb, a japánok ugyanis nem engednek a minőségből. Még inkább vonatkozik ez a többi alapanyagra, főleg a japán wagyu marhahúsra, és a tenger gyümölcseire is. Ráadásul ezek egy részét ma is csak külföldről lehet beszerezni.

 

Bár a nyugat-európai országokban is érezhető ez az árkülönbség (és egyben a látogatottság, az éttermek elterjedése is) nem akkora mértékben, mint itthon, hiszen arrafelé erősebb a fizetőképes kereslet.

A Yamato magas szintű design-nal, japán sütögető (yakiniku) asztalokkal, hibátlan szervizzel és á la carte elektronikus étlappal próbálja megszólítani a másfajta ázsiai fogásokra vágyó vendégeket – ahogyan a Wasabinál nyolc éve dolgozó szakember fogalmaz. Bár ma már sokkal kiszámíthatatlanabb a forgalom a vendéglátásban, de bíznak benne, hogy egyedi kínálatukkal és stílusukkal erősödhet a kereslet is.