Elhunyt Horkay Nándor

Forrás: turizmus.com

 2018. december 09. 17:14

Ötvenegyedik évében, váratlanul elhunyt Horkay Nándor turizmusban is jól ismert szakember, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság vezető tervezője.

Bár Horkay Nándor pályája nem csak a turizmushoz kötődött, a terület mindig is szívügye volt, és hol közvetve, hol közvetlenül, de rengeteget tett is a hazai turizmus fejlődéséért.

Horkay Nándor

Az Európai Turizmus Intézetnél eltöltött évek után, 2004-től a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. igazgatója, majd a 2012-ben megalakult Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal egyik alapítója és elnöke. Ezt követően a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója, később vezető tervezője.

Sok más szakanyag mellett a nevéhez fűződött az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium égisze alatt, 2004-2007 között az Országos Területfejlesztési Koncepció, a Geo-termál komplex program és a Fenntartható turizmus általános fejlesztési elvei és indikátorrendszere – módszertan, illetve A turizmussal összefüggő életminőség-index alapjainak kidolgozása. Vezető szakemberként vett részt a 2007-2013 és 2014-2020-as uniós ciklusban is a pályázati tervezésben, illetve az előző Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia megalkotásában.

A kezdetektől sokat tett a turisztikai desztináció menedzsment rendszer hazai meghonosításáért és fejlesztéséért, részt vett az első TDM pályázatok kidolgozásában is. A TDM Pályázati Segédlet és a TDM Működési Kézikönyv egyes fejezeteinek készítője, ezen felül alapítója és éveken át aktív elnökségi tagja is a Magyar TDM Szövetségnek.

Számos, turizmushoz kapcsolódó projekt, képzés, konferencia és szakértői koordinációs tevékenység kapcsolódik hozzá, felsorolni is nehéz volna, milyen sok területen tette le névjegyét a turizmus jobbítása érdekében, melyben mélyen hitt, és amely mellett egy életre elköteleződött.

Horkay Nándor nemcsak kiváló szakértő, de meghatározó személyiség is volt, aki rengeteg kollégáját, szakmai barátját inspirálta az évek során. Precíz, nagy tudásról árulkodó munkáival és megnyilvánulásaival, illetve emberi hozzáállásával, őszinte és hittel, lélekkel teli tenni akarásával egyaránt. Jó szándéka és kitartása, hogy jobbá tegye, fejlessze a dolgokat, töretlen volt. Az a típus, akivel minden beszélgetés tartalmas, építő, mély.