Elhunyt a legendás teheráni magyar étteremtulajdonos

Forrás: turizmus.com

 2021. január 21. 10:10

98 éves korában elhunyt Gyenge Irén, a legrégebben Teheránban élő magyar állampolgár – jelentette be a közösségi oldalán a Magyar-Iráni Baráti Társaság.

Gyenge Irén az 1940-es évek derekán telepedett le az iráni fővárosban, és ott élt megszakítás nélkül. A posztban felidézik az étteremtulajdonos kalandos élettörténetét.

A talpraesett és életvidám erdélyi lány Gyergyószentmiklóson született 1921-ben. Táncművész lett, román táncpartnerével, Stefan Popovici-csal alkották a Duo Sevilla táncpárt. Közös tánckarrierjük a második világháború alatt Bukaresten és Bulgárián át Isztambulig. Később újabb szerződéseket kaptak a britek által megszállt Közel-Keleten, Bejrút és Bagdad után Teheránba vezetett a páros útja.

A második világháború után a tánckerrierje véget ért, Gyenge Irén viszont úgy döntött, nem tér vissza a kommunista Romániába, hanem Teheránban telepedik le. Ott nyitotta meg és közel fél évszázadon át vezette Irán egyetlen, eddig első és utolsó magyar éttermét.

Ő lett Paprika Irénke, a teheráni polgárság és a Teheránban élő európaiak kedvenc éttermének tulajdonosa. Az étterem különösen a 60-as és 70-es években volt felkapott.

Gyenge Irén a teheráni Paprika Étterem előtt

Fotó: Szöllősi Rita / Facebook

A Paprika étterem túlélte az 1979-es iszlám forradalmat, és egészen a 90-es évekig működött. Gyenge Irén soha nem adta fel magyarságát, minden Teheránban járó magyarhoz volt egy jó szava.

Életéről Khosrow Sinai iráni rendező forgatott portréfilmet – derül ki a Magyar-Iráni Baráti Társaság megemlékezéséből.