Rácsai Ágnes: Nem puhányoknak való szakma a miénk!

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. január 03. 14:03

A beutaztató MICE piac egyik vezető desztinációmenedzsment cége (DMC) a 30 éves Microcosmos. Rácsai Ágnes ügyvezető igazgatóval a jubileum alkalmából beszélgettünk, csúcsokról és hullámvölgyekről, emberekről és kihívásokról.

Amikor 1989-ben vállalkozásba kezdtek, még nem is létezett a MICE szó. Milyen koncepcióval alapították a céget?

A Microcosmos elődje, a Mikro-Tours már 1984-től létezett, a Mikroker nevű kisszövetkezet alüzemágaként. Jómagam 1987-ben csatlakoztam hozzájuk, majd 1989-ben Soha Istvánnal és Fekete Mihállyal hármasban alapítottuk meg a Microcosmos Kft-t. Akkortájt kezdtek el Magyarországra jönni az úgynevezett special interest tourok (pl. zenei és mezőgazdasági vonalon), meg az incentive csoportok, és felfedeztük, van itt egy piaci rés.

Előtte mindhárman beutaztatással foglalkoztunk, széles kapcsolatrendszerünk alakult ki. Idővel mindkét társam kivált, István megalapított az Euronova utazási irodát, Mihály pedig nyugdíjba vonult.

Rácsai Ágnes: A MICE-ban mindent egyes üzletet meg kell nyerni, nincsenek szériák, melyekkel évekig kényelmesen el lehet lenni

Fotó: Microcosmos

Ön hol tett szert széles kapcsolatrendszerre?

A főiskola után – ahol a második idegenforgalmi szakos évfolyamra jártam – a beutaztatásban helyezkedtem el a Budapest Touristnál. Szerencsémre, egy betegsége miatt távozó kollégámtól megörököltem az amerikaiakat, így rögtön nyugati turistákkal kezdhettem el dolgozni, egy kis lengyel széria mellett. A skandináv beutaztatással pedig a születésétől kezdve foglalkoztam, és megkaptam az angolokat is.

Mennyire volt felkészülve a magyar piac a rendszerváltás után hirtelen beáramló nyugati incentive csoportok igényeire?

A külföldi cégek igényei jelentősen meghaladták az akkori itthoni szolgáltatási színvonalat. Nem volt egyszerű kimozdítani partnereinket a komfortzónájukból. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megtanítsuk a magyar piacot arra, a MICE esetében az egész világ a konkurenciánk, és ezeket a vendégeket nem lehet futószalagon kezelni, mint a leisure csoportokat. Úgy érzem, úttörők voltunk ezen a téren.

A Microcosmost az angol MICE beutaztatás specialistájának tartják. Mikor fordultak rá az angol piacra?

A nagy fordulatot az hozta, amikor 1999-ben elhatároztuk, szerződünk Angliában egy desztinációs marketing képviselővel. Budapest akkor még nem annyira volt ismert, elismert és keresett MICE desztináció, mint manapság. David Marks (MM&Company) segítségével rengeteget tettünk azért, hogy felfedezzék Magyarországot az angol piacon. Eme együttműködésnek köszönhetőn rövid idő leforgása alatt mi lettünk a piacvezetők mint magyar MICE DMC.

Később egy másik nagyon fontos kapcsolatunkká vált az Ovation Global DMC, amely több mint 100 országban van jelent, nagyrészt saját irodákkal. Ennek a cégnek – komoly pályáztatás után – Magyarországon 2010 óta vagyunk stratégiai partnere. Mivel az Ovation tulajdonosa, az MCI a világ egyik legnagyobb professzionális kongresszusszervező cége, ezáltal annak piacához is hozzáférésünk nyílt.

Elsősorban gyógyszergyártók, autós és pénzügyi cégek a partnereink, de széles a skála. Kezdetektől fogva dolgozunk a különböző Forma-1-es csapatoknak, valamint szponzorációs rendezvényeken. Fő piacunk változatlanul Anglia, elsődlegesnek számít még Svájc, valamint a Benelux államok és az USA, s minden esztendőben van már egy jelentős ázsiai rendezvényünk is.

Miként érintette a 2008-ban elkezdődött gazdasági válság a Microcosmost, amikor a cégek első intézkedései közé tartozott a külföldi utazások visszavágása?

Igazából 2009-ben ütött be nálunk a válság, mivel rendkívül súlyosan érintette az angol piacot. A korábbi, 800 millió forintos éves árbevételünk 60 százalékkal zuhant, és onnan kezdtünk újra építkezni. Kemény időszak volt, fel kellett tenni munkatársaimnak a kérdést: vagy elküldünk valakit, vagy fizetést csökkentünk. És döntésük jelzi, mennyire összetartó a csapatunk, mert az utóbbira szavaztak, hogy mindenki megtarthassa az állását. Csak 2012-2013-ban éreztük, hogy kezdünk újra kikapaszkodni a gödörből.

A válság miatti kétségbeesés hívta életre 2010-ben a Magyar Beutaztatók Szövetségét is, mert szerettünk volna egy önálló platformot, ahol hallatni tudjuk a hangunkat. Büszke vagyok rá: sikerült elérnünk, hogy számoljanak velünk a döntéshozók, és kikérjék a véleményünket. (Rácsai Ágnes a MABEUSZ alapító elnöke, jelenleg a szövetség MICE munkacsoportjának vezetője – a szerk.)

Most már évről évre rekordokat dönt a magyar turizmus. Mennyire érzik ezt a saját bőrükön?

A válság óta folyamatosan növekszünk, sőt, annyira meglódult a piac, hogy már munkaerőhiánnyal küzdünk. Manapság évente mintegy száz – különböző méretű – rendezvény szervezésében működünk közre, és 2018-ban a Microcosmos is rekordot döntött 1,3 milliárd forintos árbevétellel.

Javította helyzetünket, hogy 2015 után Magyarország fokozatosan átkerült egy magasabb árkategóriába, ezáltal a nagyobb költésű, igényesebb turisták és a nívósabb business is megjelentek Budapesten. Mostanra megérett rá a piac, hogy az országmarketingben is átpozicionálják Magyarországot, mert például a skandinávok fejében még az olcsó imázsunk él, ami óriási probléma. Mi ezért engedtük el a skandinávokat, és szeretnénk inkább a német piacon erősíteni.

Budapesten a továbblépést egyértelműen a nagy befogadóképességű kongresszusi központ jelentené, amely magas színvonalon képes kiszolgálni a corporate rendezvényeket; minden évben több jelentős eseményt kell ennek hiányában visszautasítanunk. Reméljük, a fejlesztés alatt álló Hungexpo betölti majd ezt az űrt, és megközelíthetősége is javulni fog.

A 30 éves őszi születésnapi partijukról legemlékezetesebb számomra a „leg" rendezvényeikről szóló videóbejátszások. Megosztana néhányat az olvasóinkkal is?

Cégünk történetének talán legkomplikáltabb munkája 2018-ben egy 1700 fős corporate rendezvény volt: a vendégek 10 szállodában laktak, a plenáris ülést a Millenárison, a szekcióüléseket 6 különböző szállodában tartották, és ehhez maximum 5 perc várakozással kellett a transzfert biztosítani úgy, hogy – a plenáris ülést leszámítva – nem tudtuk pontosan, ki mikor hova akar menni. Egy héten keresztül 100 kisbuszt navigáltunk, ehhez minden helyszínen busz fel- és leszállóhelyeket és pufferparkolót kellett létrehozni, szó szerint „felfordítottuk" az egész várost.

A 30. születésnapját ünneplő Microcosmos-csapat

Fotó: Microcosmos

Hasonlóan hatalmas kihívásnak bizonyult az egyik energiaital-márka 2000 fős promóciós eseménye számára megfelelő helyszínt felkutatni, amely corporate rendezvényként – Avicii sztárfellépésével – képes kvázi fesztiváligényeket kielégíteni. A Nagyvásártelep lett a befutó: három hétig építettük, majd két hétig bontottuk el a terepet ehhez az egyetlen estéhez, roncsautókat, villamosokat, vasúti kocsikat kellett beszerezni, vízellátást, világítást biztosítani... Nem puhányoknak való szakma a miénk!

A Micrososmosnál csak nők dolgoznak, köztük a lánya is, akinek talán átadhatja majd a stafétabotot. Nem érzékelik ennek hátrányát?

Nem szándékos, hogy – humorosan szólva – „női cég" lettünk, egyszerűen így alakult. Nálunk semmi olyasmi nem fordul elő, amit az emberek feltételeznek azokról a helyekről, ahol sok nő dolgozik együtt. Mindenki önállóan munkálkodik a kisebb eseményeken, a jelentős rendezvényeken pedig tökéletesen együtt tudunk működni, akkor érezni igazán az egymás iránti teljes bizalmat.

1990 óta harcostársam Réfi Dóri, aki 2001-től a cég kisebbségi tulajdonosa, ő az üzletfejlesztés és az értékesítés terén aktívabb. A menedzsment harmadik tagja, Méry Linda operációs igazgató már a következő generációt képviseli, a döntéseket hármasban szoktuk meghozni.

Cili lányommal kapcsolatban még nem dőlt le, ez lesz-e az ő pályája. Szigorú betanítást kapott, mindenféle kedvezmény nélkül. Három év után most kezdi élvezni, hogy belenőtt a cipőjébe, ma már az egyik húzóemberünknek számít.

„Hiszünk benne, hogy a munkánkkal szebbé tudjuk tenni a világot" – mondta a születésnapi partin az összegyűlt vendégsereg előtt. Mit értett ezen pontosan?

Annyira különböző személyiségekkel hoz össze bennünket a sors: a döntésképtelentől a megalomán, mindent látott, mindent tud típuson át, a multicégek nagyhatalmú vezetőiig. És ezeket az embereket nekünk mind tudnunk kell kezelni és elégedetté tenni. Azért mondtam, hogy szebbé tesszük a világot, mert boldogok a partnereink, amikor hazatérnek, ami csodálatos érzéssel tölt el bennünket is. Stabil és képzett, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező kollégák dolgoznak nálunk, akik képesek az ügyfelekkel olyan bizalmi kapcsolat kialakítására, ami a szakmánk kulcsa.

*

Az interjú eredetileg a Turizmus.com magazin decemberi számában jelent meg. Még nem előfizetőnk? Kattintson ide!