A Cserhát ízei és szépségei

Forrás: turizmus.com

 2015. február 18. 15:06

Alig egy órányira a fővárostól, mesebeli falvak sorakoznak Nógrád megyében, amelyek kincseit még mi belföldi turisták sem mind ismerjük, hát még a külföldiek.

Pedig nagyon kellemes kirándulásokat, több napos túrákat lehet errefelé tenni, gazdag élménykínálattal – erről győződhettek meg az újságírók az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft. által szervezett study touron.

Vanyarc, Kálló, Kozárd – e kisebb-nagyobb falvakba ritkán visz utunk, pedig érdemes ide kirándulni. Néhány erre tévedő azonban örökre beleszeretett a tájba, kedvüket, akaratukat, pénzüket beleadva fejlesztették és fejlesztik e településeket, a különféle pályázatok segítségét is igénybe véve.

A napokban szervezett tanulmányút a Cserhátalja Leader térségben tevékenykedő helyi-termék készítőket és turisztikai szolgáltatókat kívánta bemutatni.

Vanyarc község szíve, lelke Nedeliczki Teréz és kollégái forralt borral, káposztás-töpörtyűs haluskával várták az újságírókat, amelyet helyi színpompás kézimunkás népviseletben öltözött asszony kínált, igen szívélyesen. A tájház viselettörténeti kiállításán – babákon – hasonló öltözékeket láthattunk. Néhány baba „igazoltan" hiányzott – kölcsön adták más múzeumoknak.

 

A tojáspatkoló művész, Ferenczi Éva Mária a szemünk láttára patkolta meg a fél évig is szárított tojásokat.
A közeli falu Kálló és a Szent Kristóf Vendégház autentikusan berendezett, olcsón kivehető szobákkal, gasztronómiai különlegességekkel várja a családokat. Itt úgy érzi magát az ember, mintha hazajönne, amiben szerepet játszik a fogadó 7 gyermekes, 12 unokás gazdájának és gazdasszonyának kedvessége. Szinte egész évben telt házzal üzemelnek, jönnek ide távoli országokból is, böngészni a fogadó falán elhelyezett pompás családfát..
A túra egyik jelszava a helyi termékek népszerűsítése volt. A palotási üzem somkórós, gesztenyés és málnás méze, mézlikőrje, mézzel eltett befőttjei – ez utóbbiak még kísérleti stádiumban -  igazi különlegességek.

A környék gyöngyszeme Kozárd, amely ugrásszerű fejlődést mutat az utóbbi időben. A 170 lelkes falu évente 15-16 ezer turistát fogad, hála elsősorban a Hajas házaspárnak, nívós vendégházainak és a környéken messze földön híres Vadvirág étteremnek és panziónak, amely az idén elnyerte a Magyar Turizmus Minőségi Díját, kapcsolódva az European Hospitality Quality rendszerhez. Dr. Hajas Pál és felesége, Márta a falu polgármestere nemcsak a kiemelkedő vendégszámmal dicsekedhetnek, hanem azzal is, hogy itt mindenkinek akad munkája, elsősorban a turizmusnak, valamint a sikeresen benyújtott és elnyert pályázatoknak köszönhetően.

A számos szakmai kitüntetést elnyert kitűnő színvonalú vendéglőben saját termelésű zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket, mangalicát és szürkemarhát dolgoznak fel és kínálnak étlapjukon, helyben préselt tartósítószer-mentes almalevet és itt főzött lekvárt, dzsemet készítenek, a vendégkönyv szerint csak ámuló-bámuló, többségükben visszatérő kosztosoknak.