A gyöngyhalászoknak állít emléket egy igazgyöngyfarm Ras Al Khaimah-ban

Forrás: turizmus.com

 2023. február 23. 10:54

Kevés olyan hely van a világon, ahol ma is hivatásszerűen foglalkoznak igazgyöngyhalászattal. Ras Al Khaimah, az Egyesült Arab Emírségek legészakibb emírsége azonban máig megőrizte ezt a hagyományt.

Abdulla Al Suwaidi a gyöngyhalászat tradíciója és nagyapja emléke előtt tisztelegve nyitotta meg igazgyöngyfarmját a látogatók előtt. Az Al Suwaidi család története a 12-13. századra nyúlik vissza, és nemzedékek óta szorosan kötődik az Öböl-menti gyöngyhalászat történetéhez. Abdulla nagyapja, Mohammed volt az egyik utolsó gyöngybúvár az Egyesült Arab Emírségekben.

Óriási tisztelet övezte, mint minden halászt, aki ezt a veszélyes mesterséget űzte. Mohammed képes volt akár három percig is a tenger mélyén tartózkodni pusztán tüdőkapacitásának segítségével. 96 éves korában, 1998-ban hunyt el.

Abdulla gyakran nézte gyerekként nagyapját, amint a mélybe merül, hogy felhozza onnan az értékes gyöngyöket, amelyeket azután előkelőségek és királyi uralkodók ruházatának díszítésére használtak fel.

A Suwaidi Gyöngyfarmot 2005-ben alapították, területe  4000 négyzetméter. Ez a farm az Emirátusok egyetlen olyan helye, ahol a legfinomabb minőséget képviselő arab gyöngyök tenyésztésével foglalkoznak. A farm évente több mint 40 000 beültetett osztrigát tenyészt 60 százalékos sikerességi aránnyal, melyek között 10 százalék a legfinomabb minőségű gyöngy.

Abdulla Al Suwaidi azonban nemcsak gyöngytenyésztéssel kívánt foglalkozni, hanem ősei örökségének megőrzésével is, így a farmot 2018-ban megnyitotta a nagyközönség előtt is.

A látogatóknak bemutatják a gyöngyhalászok által több mint ezer éve használt technikákat és eszközöket. Az érdeklődők megismerhetik a történelmi kereskedelmi útvonalakat és a gyöngybúvárok kalandos történeteit is.

A Suwaidi Gyöngyfarm máig őrzi a gyöngyhalászat hagyományát

Fotó: Ras Al Khaimah-i Turisztikai Hivatal

A gyöngyhalászat nagyon megterhelő és veszélyes foglalkozás volt. A víz alá merülés kizárólag hagyományos eszközökkel történt, és csak a legerősebbek és legkitartóbbak tudtak megbirkózni ezzel a feladattal. Nem csoda, hogy nagy tisztelet övezte ezeket az embereket.

A gyöngyhalászok júniusban szálltak hajóra és egészen szeptemberig a tengeren voltak. Csapatokban dolgoztak, akár 45 fős is lehetett a legénység létszáma. A legveszélyesebb munkája a merülőnek volt, akinek a testére köveket kötöttek, hogy akár 18 méter mélyre is le tudjon merülni, orrára teknőspáncélból készült csipeszt helyeztek, a fülét pedig viasszal dugaszolták be, hogy a víz alatt ne kerüljön víz a nyílásokba. Nyakában egy kosár lógott, amibe a kagylókat gyűjtötte, és egy kötelet is rögzítettek a testére, ezt megrángatva jelezte, hogy húzzák fel őt.

A felszínre hozott kagylókat a kapitány szigorú felügyelete mellett feszítették szét és vizsgálták át, hogy van-e bennük igazgyöngy.

A Ras Al Khaimah emírségben található Al Rams halászfaluból indulnak azok a hagyományos gyöngyhalászhajók, amelyeken 15 perc utazással juthatnak el az érdeklődők a tengeren lebegő farmra.

A túra legnagyobb élménye, amikor a látogatók által kiválasztott kagylót szétfeszítve és alaposan átvizsgálva kiderül, hogy vajon lakozik-e benne igazgyöngy. És ha igen, hány darab?