A háború hatása begyűrűzik a repülőjegyek árába

Forrás: turizmus.com

 2022. március 24. 12:56

Míg számos utazási korlátozást feloldottak Európa-szerte, az ágazat növekedését jelentősen akadályozza a háborús helyzet. Német turisztikai szakértők fejtették ki véleményüket arról, hogy a háborúnak milyen következményei lesznek a német utazási ágazatra nézve.

A Német Légitársaságok Szövetségének elnöke szerint egy hónapja még derűs kilátásaik voltak, bár a légitársaságok már akkor is hatalmas, kétszámjegyű milliárdos veszteségeket halmoztak fel a Covid-válság miatt.

Az energiaköltségek emelkedése az egyik legnagyobb hatást a légitársaságokra gyakorolják. A kerozin ára az ukrajnai háború kitörése utáni első napokban 50-60 százalékkal emelkedett, jelenleg pedig mintegy további 35 százalékkal drágult. Ez végső soron a repülőjegyek árában is tükröződni fog. Különösen a transzatlanti térség utazási szándékait befolyásolja majd a háború. Egy amerikai piackutató intézet reprezentatív felmérése szerint az amerikaiak 13%-a le akarja mondani az utazását, 47%-uk meg akarja várni a helyzet alakulását, mielőtt döntést hozna, 20%-uk pedig elhalasztaná foglalását – írja hírlevelében a VIMOSZ.

Az energiaköltségek emelkedése az egyik legnagyobb hatást a légitársaságokra gyakorolják

Fotó: 123rf.com

Aggodalomra ad okot az Ukrajnával nyugatra határos országok gazdasági helyzetének kérdése. A szabadidős utazás a jelenlegi helyzetben sok országban már nem élvez prioritást az emberek számára. A balti államokból, Bulgáriából, Horvátországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Szlovéniából már 30-50%-kal csökkentek a repülőjegy-foglalások.A Német Turisztikai Szövetség arra is rámutatott, hogy az emelkedő energiaárak nemcsak a légi közlekedésre, hanem a turisztikai szolgáltatási lánc valamennyi szereplőjére hatással vannak. Ez különösen igaz a vendéglátóiparra, amely egyes területeken rendkívül energiaigényes. A kezdeti óvatos előrejelzés szerint az idei évre a válság előtti üzleti volumen 60- 70%-át lehetett volna elérni. Most azonban lehetetlen megjósolni, hogyan alakulnak a dolgok. A szakmai szövetség végezetül rámutatott, hogy nagy a segítő szándék: a német vendéglátóipar készen áll arra, hogy munkalehetőségekkel segítse az Ukrajnából elmenekülteket.

Kapcsolódó cikkek

Feltámad a Neckermann márka

2022. március 21.