A háborús helyzet miatt az amerikaiak 40 százaléka átgondolja utazási terveit

Forrás: turizmus.com

 2022. március 09. 16:46

A The Vacationer egy, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos utazási felmérést tett közzé, hogy kiderítse, hogyan befolyásolja Oroszország ukrajnai inváziója az amerikaiak 2022-es utazási terveit, mind belföldön, mind külföldön.

A reprezentatív felmérésben 1096, 18 év feletti amerikai felnőtt vett részt, és a SurveyMonkey felületének és közönségének segítségével online végezték el március 1-jén – írja a Travel Daily News turisztikai hírportál.

A kutatás főbb statisztikái alapján a megkérdezettek 40 százaléka (közel 102 millió amerikai felnőtt) át fogja gondolni az utazási terveit Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Az amerikaiak közel 65 százaléka mondta, hogy van legalább egy olyan kellemetlenség, amit még elviselne annak érdekében, hogy 2022-ben elérje úti célját. 36 százalék pedig (93 millió amerikai felnőtt) most kevésbé érzi magát biztonságban a világban, mint Oroszország ukrajnai inváziója előtt.

A kutatás főbb statisztikái alapján a megkérdezettek 40 százaléka át fogja gondolni az utazási terveit Oroszország ukrajnai inváziója miatt

Fotó: 123rf.com

A kutatás első kérdésében arra keresték a választ, hogy Oroszország ukrajnai inváziója miatt átgondolták-e az amerikaiak 2022-es utazási terveiket. 14,32 százalék igennel válaszolt és nem csak külföldre, be belföldre se utazna. 28,18 százalékuk csak nemzetközi szinten nem utazna, ez leginkább Európára és az Ukrajnával szomszédos országokra vonatkozik. Az amerikaiaknak tehát közel 40 százaléka gondolkozik azon, hogy érdemes-e utaznia az évben, míg 60 százalékukat nem ingatta meg a háború híre.

A második kérdés arra kereste a választ, hogy – mivel Oroszország ukrajnai inváziója miatt az olajárak emelkedtek, és világszerte számos légteret zártak le bizonyos légitársaságok előtt – hajlandóak lennének-e az utasok bizonyos kellemetlenségeket elfogadni, hogy elérjék az úti céljukat?

A válaszadók  26,46 százaléka fizetne több pénzt az utazásért; 26,19 százalék utazna tovább, míg 15,24 százalék fogadná el, hogy több átszállásra lenne szükség, hogy megkerüljék az adott légteret; 14,69 százalék pedig hajlandó lenne másik városba repülni és onnan gépjárművel folytatni útját, hogy elérje az áhított desztinációt. 19 százalék választani új utazási módot, 24, 36 százalék pedig elhalasztaná az utazást és remélné, hogy a helyzet magától megoldódik. A válaszadók 35,22 százaléka azonban nem lenne hajlandó kompromisszumokat kötni az utazás során.

A kérdőív utolsó pontja az ukrajnai invázió és a 2014-es, MH17-es polgári repülőjárat lelövésével kapcsolatban arra kereste a választ, mennyire tartják biztonságosnak ma az utazást a válaszadók. 35,95 százalék szerint kevésbé biztonságos jelenleg utazni, mint korábban, 2,28 százalék szerint pedig biztonságosabb, mint korábban. A válaszadók több mint a fele, 61,77 százalék szerint azonban ugyanolyan biztonságos manapság utazni, mint eddig.

Az utolsó kérdés alapján nagyjából 93 millióan gondolják azt, hogy nem biztonságos utazni, ami az első kérdésre adott válaszokkal is összecseng: ott a válaszadók 40 százaléka nyilatkozta, hogy átgondolná 2022-es utazási terveit az Ukrajnában zajló háború miatt.