A járvány előttinél is magasabb profittal zárta a félévet a Ryanair

Forrás: turizmus.com

 2022. november 07. 18:55

A kiemelkedő nyári forgalomnak és a 14 százalékkal magasabb viteldíjaknak köszönhetően a Ryanairnek nagyobb nyereséget sikerült elérnie az elmúlt fél évben, mint amekkora a járvány előtti hasonló időszakban volt. A légitársaság így a járvány elején lecsökkentett béreket is idő előtt rendezheti.

Eredményes nyarat zárt a Ryanair, az ír légitársaság nyeresége a 2022. szeptember 30-ával zárult első félévben 1,37 milliárd euró volt a tavalyi első félév 48 millió eurós vesztesége után. A koronavírus-járványt megelőző hasonló időszakban ennél kevesebb,1,15 milliárd eurós nyereséget könyvelhettek el.

A légitársaság közleménye szerint a jó eredmény a rekordmagas második negyedévi forgalomnak, a megbízható működésnek és a járvány előttihez képest 14 százalékkal magasabb nyári viteldíjaknak volt köszönhető.

A Ryanair egyik nyilatkozata szerint az utazók ahelyett, hogy lemondtak volna az utazásról, a legalacsonyabb árú repülőjegyeket választották. A vállalat ebből a szempontból az Aldihoz, a Lidlhez és az Ikeához hasonlította magát, amelyek forgalma ugyancsak jelentősen megnőtt a Covid-válság után.

A légitársaság a téli menetrendi időszakban 10 százalékkal több helyet kínál, mint a járvány előtt, miközben a légitársaság legtöbb európai versenytársa mintegy 20 százalékkal akarja csökkenteni a kapacitását – jelentették ki.

A rekordmagas első félévi nyereség főleg a kiemelkedő nyári forgalomnak köszönhető

Fotó: imagecom/123rf.com

Közleményük szerint az elmúlt fél évben mintegy 95,1 millió utast szállítottak, ez 143 százalékkal volt több, mint a megelőző évi, még járványtól sújtott hasonló időszakban (39,1 millió). A gépek kihasználtsága 79 százalékról 94 százalékra nőtt. A forgalom több mint háromszorosára, 2,15 milliárd euróról 6,62 milliárd euróra emelkedett, a működési költségek pedig 126 százalékkal, 2,2 milliárd euróról 4,98 milliárd euróra. A teljes üzleti évre 168 millió utasra számítanak. Az elmúlt hónapokban 15 új bázist és 770 új útvonalat nyitott a légitársaság.

Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint továbbra is gondot fordítanak arra, hogy környezetbarát technológiába fektessenek. Az idei nyáron 73 új Boeing 737-es repülőgépet üzemeltettek, amelyek kapacitása 4 százalékkal nagyobb, mint a többi gépüké, ugyanakkor 16 százalékkal kevesebb üzemanyagot használnak fel, zajkibocsátásuk pedig akár 40 százalékkal alacsonyabb.

Folytatódik két éve tartó partnerségi kapcsolatuk a fenntartható üzemanyagot fejlesztő Trinity College-dzsel is, és miután az amszterdami Schiphol repülőtérről induló gépeik egyharmada 40 százalékban már fenntartható üzemanyaggal üzemel, idén szeptemberben hosszú távú szerződést kötöttek az OMV-vel, így Ausztriából, Németországból és a közép-kelet-európai repülőterekről induló gépeik is kapnak a fenntartható üzemanyagból.

A munkaerőhelyzettel kapcsolatban azt nyilatkozta a Ryanair vezére, hogy a járványidőszak után a legfelkészültebb légitársasággá tette őket az a járvány elején meghozott intézkedés, miszerint bércsökkentéssel megőrizték a munkahelyeket. A bérek szintjét a szakszervezetekkel megkötött szerződések értelmében 2025-ig, egy későbbi megállapodás szerint jövő áprilisig kellett volna visszaállítani, ez azonban a kiemelkedő pénzügyi eredménynek köszönhetően már idén december 1-jével megtörténik.