A KLM támogatásával nyílt tárlat a Szépművészeti Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2022. március 28. 18:16

A holland királyi légitársaság 2005 óta működik együtt kulturális programok szervezésében a Szépművészeti Múzeummal. Ezúttal a Régi Képtár új állandó kiállításához járult hozzá, amelyen Rembrandt által ihletett alkotók művei is megtekinthetők.

Az Európa művészete 1600-1700 között című, újrarendezett kiállítás a művészettörténet fő korszakait kívánja bemutatni, kronologikus sorrendben, iskolák szerinti tagolásban. 2018 októberében nyílt meg a Dózsa György úti szárny, ahol a 13–16. századi, vagyis a gótikus, a kora reneszánsz, az érett reneszánsz és a manierista anyagot helyezték el.

Most az északkeleti, a Városliget felé néző szárny megnyitása van soron, a kronológikus rendet követve a 17. század művészetének, a barokknak ad otthont az épület ezen része. A korszak egyik kiemelkedő festője volt Rembrandt, aki elfogulatlansággal tekintett az őt körülvevő világra, a hagyományok helyett a valóság érdekelte, de sokat tudott az emberi lélekről is. Ezért lett művészete egyik fontos eleme a természetesség. Bár magyar közgyűjteményben nem lelhető fel eredeti műve, de munkatársai, tanítványai, és azon festők anyagába bepillantást nyerhetünk, akiket befolyásolt a holland festő művészete.

Thijs Komen, a KLM magyarországi vezetője a kiállítás megnyitóján elmondta: a kultúra és a légiközlekedés közös pontja, hogy a szabadságot, a világ megismerését és megismertetését tűzte ki célul. Emellett az alapértékek, a sokszínűség, a nyitottság és az egyenlőség is összeköti az egyetemes kultúrát és a 103 éves KLM-et, amely 93 éve van jelen Magyarországon.

A holland királyi légitársaság régóta együttműködik a Szépművészeti Múzeummal

Fotó: KLM

A KLM 2005 óta, tehát 17 éve működik együtt a Szépművészeti Múzeummal, a holland légitársaság fennállásának századik évfordulós magyarországi rendezvényének is a Hősök terén álló impozáns, neoreneszánsz és neoklasszicista épület adott otthont.

A légitársaság régóta támogatója a kultúrának és minden lehetőséget megragad, hogy utasait megismertesse a gazdag holland kultúrával. A Rijksmuseum hivatalos áruszállító partnere, emellett az üzleti osztályú utasok több éve találkozhatnak a fedélzeten olyan borválasztékkal, amelynek címkéjén a holland nemzeti múzeum anyagához tartozó festmények szerepelnek.

A KLM minden évben delfti porcelánból készült Delftware miniatűr házzal ünnepli születésnapját. A 102. évfordulóra az amszterdami Tutschinski mozi épülete készült el, az art deco és expresszionista jegyeket magán hordozó épület ekkor volt kereken száz éves.