A német turisztikai dolgozók nagy része elhagyná a szakmát

Forrás: turizmus.com

 2022. február 13. 16:04

420, a turizmusban dolgozó szakembert kérdezett meg egy német szaklap arról, hogy tervez-e munkahelyváltást. Lesújtó eredmény született.

A megkérdezett szakmabeliek 45 százaléka azt válaszolta: azon gondolkodik, hogy teljesen hátat fordít a turizmusnak. Ezen belül az utazásközvetítők 49, az utazásszervezők 47 százaléka váltana szakmát. A szállodaiparban dolgozók közül pedig tízből négyen fontolgatják a radikális váltást – ismerteti saját felmérésének eredményeit a Reise vor9.

Az eredmény azért is feltűnő, mert a válaszok alapján jóval kevesebb szakembernek fordult meg mostanában a fejében, hogy a szakma keretein belül vált. Az utazásközvetítők nyolc, a szállodások hét százaléka válaszolta azt, hogy átmenne a konkurenciához. Az utazásszervezőknél magasabb, 15 százalék ez az arány.

A válaszadók 45 százaléka gondolkodik a váltáson

Fotó: 123rf.com

A hűséges munkatársak aránya, tehát akik sem a munkáltatót, sem az ágazatot nem akarják elhagyni, az utazásszervezőknél 38, az utazásközvetítőknél 43, a szálláshelyszegmensben pedig 53 százalék.

A kommentárokból jól kitűnik, mennyire frusztráltak az alkalmazottak a bizonytalan jövő és a szűkös anyagiak miatt. „Épp elhagyom a pályát, és a jövőben valószínűleg soha többé nem fogok turizmussal foglalkozni” – írja egy utazási irodás. „Az ágazat nem eléggé válságálló a számomra. A jövőben normálisan akarok pénzt keresni, és nem akarok többé küzdeni. A szakma iránt érzett szerelmem, ami nagyon erős volt, sajnos meghalt.”