Utazásszervezők vagyoni biztosítéka 2022-re: fény az alagút végén?

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. február 04. 09:39

Minden évben érdekes tanulságokat lehet leszűrni a vagyoni biztosíték köteles utazási vállalkozások toplistái alapján. A chartereztető irodák többsége bízik a forgalom további bővülésében, míg a 12%-os irodák körében akadnak olyanok, akik erősítettek, de olyanok is, akik csökkentették a kauciójukat.

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly október végéig az engedélyköteles utazási tevékenységet folytató vállalkozásoknak ismét igazolniuk kellett a 2022. évre vonatkozó vagyoni biztosítékukat.

Az adatok összesítése után, decemberben az utazási irodák engedélyezésével és ellenőrzésével foglalkozó Budapest Főváros Kormányhivatala lapunk kérdésére megküldte az utazási vállalkozások érvényes vagyonibiztosíték-listáját.

Az adatokból kiderül, hogy míg 2020 végén 516 utazási vállalkozót érintett a 2021. évre érvényes vagyoni biztosíték megújításának kötelezettsége, addig tavaly év elejére a felére esett vissza a szervező irodák száma a pandémiás helyzet következményeként.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy 247 vállalkozás szűkítette tevékenységét inkább utazásközvetítőire, vagy fejezte be végleg a tevékenységét akár hatósági döntés nyomán. Tehát 2021 elejére a korábbi 516 helyett 279 iroda rendelkezett vagyoni biztosítékkal.

A tavalyi év folyamán ugyanakkor vélhetően többen látták meg a fényt az alagút végén, mert a 2021. októberi kötelezettség már 307 vállalkozást érintett, azaz már év közben nőtt körülbelül 10%-kal a szervező irodák száma. Ez a szám némileg még emelkedni fog az idei év elején, mert néhány iroda, amely visszatér a szervező irodák sorába, értelemszerűen 2022. január 1-jétől kötött érvényes vagyonibiztosíték-szerződést, azaz most jelenti mindezt be a hatóság felé, ők az októberi kötelezettségben még értelemszerűen nem voltak érintettek.

Év eleji lendület

Az év elején újabb irodák jelentettek be változásokat a kormányhivatalnál. Az Euro Travel Kft. nemzetközi vagyonit jelentett be, a Vidám Delfin Kft. belföldi tevékenységét egészítette ki nemzetközi vagyonival, a Linda Tours Kft. és a Planet Travel nemzetközi és belföldi vagyonit, a Skinet, az Ikarosz, a Weekend Travel, a Cézár Travel és Neoline nemzetközi vagyonit igazolt.

 

Az adatok értelmezésével kapcsolatban azonban fontos megjegyezni, hogy míg 2020 őszén a koronavírus-járvány negatív hatásait figyelembe véve a 2019. évi forgalom 50 százalékát kellett alapul venni a kaució megállapítása során, addig az idei évre vonatkozóan, újra a korábbi szabályoknak megfelelően, a teljes 2021. évi forgalmat kellett nézni.

 

Újra nőtt a chartereztető irodák száma

A 2022-re vonatkozó adatokat – a korábbi évekhez hasonlóan – az utóbbi két év adataival vetettük össze. Ennek alapján ismét izgalmas tendenciákat figyelhettünk meg mindhárom – a 20%-os, a 12%-os és 3%-os – kategóriában.

Az egyik érdekesség, hogy az évek óta folyamatosan csökkenő számú, 20%-os vagyoni biztosítékot igazoló, vagyis légi járatokon fix helyeket bérlő vállalkozások köre újra bővült.

Óvatos optimizmussal várják az idei szezont az utazási irodák, ez derül ki a friss vagyonibiztosíték-adatokból

Fotó: 123rf.com

Két iroda, a Mauri és a Grand Tours, amely az előző évben 12%-os vagyoni biztosítékot igazolt, most a 20%-os körbe igazolt át. 200 millió forintos kauciójával a Mauri rögtön felkerült a charteres toplista 8. helyére. Amint azt Kalanovics Attila ügyvezetőtől megtudtuk, ők már tavaly év közben belekezdtek a repülős utazásszervezésbe, és ennek megfelelően átléptek a 20%-os kategóriába.

Az is tény, hogy a Görögország-specialista, debreceni székhelyű Grand Tours évek óta a 20%-os kategóriában szerepelt, és csupán tavaly került át a 12%-os kategóriába.

15 utazási iroda igazolt 20%-os vagyoni biztosítékot 2022-re. A Kartago Tours időközben 600 millió forintra növelte a kauciója összegét

Fotó: Turizmus.com gyűjtés a Kormányhivatal 2022. január eleji adatai alapján

Ezzel a hosszú éveken át 20-22 irodát számláló, majd az egyebek mellett a Green Travel bebukása és a Robinson Tours csődje, illetve a Neckermann profilváltása miatt folyamatosan csökkenő számú charteres utaztatói kör létszáma a tavalyi 13-ről most 15-re nőtt.

További újdonság, hogy a lista élén álló játékosok egy része jelentős mértékben emelte a vagyoni biztosítékának összegét az egy évvel ezelőttihez képest. Mióta a Neckermann kivonult az utazásszervezésből, a lista élén felváltva szereplő IBUSZ és Sun Fun Holidays egyaránt jelentős mértékben, 50%-kal növelte 2022-re érvényes vagyoni biztosítékát.

20%-kal növelte vagyoni biztosítékát 2022-re a toplista 3. helyén álló Anubis Travel, és ugyanilyen összegre emelte a Kartago Tours a vagyoni biztosítékát idén év elejétől - tájékoztatta lapunkat cikkünk megjelenése után Füri Mihályné cégvezető.

Említést érdemel az 5. helyen álló Orex Travel, amely több mint duplájára emelte vagyoni biztosítéka összegét. Ezzel szemben az Unitravel 2021-es kaucióját a felére csökkentette az idei évre.

Érdemes megnézni, hogy a két évvel ezelőtti adatokhoz képest miként alakulnak a 2022-es vagyonibiztosíték-összegek. Növekedésről itt már szó sincs: az Orex kivételével egyetlen chartereztető sem akad, amely növelte volna a vagyoni biztosítékának összegét a 2020. évihez képest.

A fent említett, a 2021. évi biztosíték meghatározására vonatkozó különös szabály miatt – amely a legtöbb utazásszervezőnél az irányadó éves forgalom 50%-át vette alapul, és ezáltal a normál esetben igazolandó kauciómérték felére csökkentését tette lehetővé – ez érthető is.

Az Orex Travel vagyoni biztosítékának megduplázása ugyanakkor mindenképpen figyelemre méltó, hiszen ezzel a török hátterű tour operator rögtön a toplista 5. helyére ugrott előre.

 

Eltérő történetek

Jóval népesebb a nem chartereztető utazásszervezők köre: 12%-os vagyoni biztosítékot 216 cég igazolt 2022-re. Nem könnyű viszont általános tanulságokat levonni a toplista alapján, maximum talán annyit, hogy az irodák többsége óvatosan tervez 2022-re, és nem, illetve csak minimális mértékben emelte a vagyoni biztosítékát. Ha közelebbről vizsgáljuk a listát, azt láthatjuk, hogy az első helyét évek óta magabiztosan őrző Fehérvár Travel a felére csökkentette a kaucióját az idei évre, miközben egy évvel ezelőtt még tartotta a 2020-ban beállított több mint egymilliárd forintos összeget. Az is tény, hogy az iroda már 2021 januárjában élt a kaució csökkentésének lehetőségével.

A 12%-os vagyoni biztosítékot igazolt irodák közül az első harminc. A lapban közölt cikkünkben megtalálja a top50-es listát

Fotó: Turizmus.com-gyűjtés a Kormányhivatal 2022. január eleji adatai alapján

A 3. helyezett OTP Travel ugyanakkor már tavaly meglépte a kaució drasztikus csökkentését, a korábbi 720 millióról 212 millióra. Ezt a jóval alacsonyabb összeget tartotta meg az iroda 2022-ra is. Említést érdemel ugyanakkor, hogy a korábbi évekkel ellentétben 2021-re még 12%-os mértékkel határozták meg a tevékenységüket és a biztosítékot.

A piaci kilátásokra jellemző, hogy az idén ezzel az összeggel már fel lehetett kerülni a toplista 3. helyére. Kiugró mértékű, ugyanakkor csak technikai jellegű a kaució csökkenése a Wizz Air esetében, a légitársaság, mint utazásszervező két év alatt 470-ről 43 millióra, vagyis kevesebb mint a tizedére csökkentette a vagyoni biztosítékát. A Wizz Air ugyanakkor sajátos cég – amint arra a lapunk által megkérdezett szakértő felhívta a figyelmet –, mert ők az ún. utazási szolgáltatásegyüttes igénybevételét elősegítő kereskedelmi tevékenységet is végzik, és ahhoz is igazolnak vagyoni biztosítékot, nem is keveset, 2022-re 1 174 millió forintot. Tehát nekik két vagyoni biztosítékuk van a két tevékenységhez. Érdekesség, hogy ilyen jellegű vagyoni biztosítékot egyedül ők igazoltak Magyarországon.

Az Ab Agro esetében két év alatt a negyedére csökkent a kaució összege, míg a Barakánál a két évvel ezelőttinek a harmada a 2022-es vagyoni biztosíték.

A Tensi, a Z(s)eppelin, az 1000 út, a Bono és a Haris Travel Club is kisebb-nagyobb mértékben csökkentette a 2022-re igazolt vagyoni biztosítékának a mértékét. Akadnak olyan irodák is, amelyek nem változtattak a kauciójukon a tavalyihoz képest, ilyen például a Vista, a TdM és a Jetwing Travel.

Érdekes ugyanakkor, hogy van több iroda, amely a nehéz piaci körülmények, az állandóan változó szabályok és a váratlanul bejelentett lezárások ellenére is növelte a kaucióját. Ilyen például a toplista 2. helyére befutott Platinum Travel Solutions, illetve a tavaly jelentős átszervezést végrehajtó Utazom.com, amely ezzel 2022-ben újra a 12%-os kör élvonalába került.

Borsányi Balázs, a 80%-ban üzleti utaztatással foglalkozó Platinum Travel Solutions ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy ők már 2021-ben is szerencsés helyzetben voltak, mivel olyan ügyfélkörrel dolgoznak, amelynek a lezárások ellenére is utaznia kellett. Azt is hozzátette, hogy a folyamatosan változó korlátozások miatt az utaztatás az utóbbi két évben rengeteg problémával járt, állandóan intézkedésre készen kell állni.

A társaság leisure üzletága (Lufthansa City Center Platinum Travel) a szabadidős szegmensben elsősorban olyan desztinációkat kínál, melyekre a magyar kiutaztatók kevésbé fókuszálnak, de amúgy a nemzetközi szabadidős utaztatásban népszerű helyeknek számítanak. Példaként említette, hogy a járvány alatt sikerült egy jógatábort leszervezniük Costa Ricában.

Márffy György, az Utazom.com ügyvezetője az iroda több mint 50%-os kaucióemelésével kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy tavaly júniusban a forgalom már kezdett hasonlítani a 2019-eshez, bár úgy gondolja, hogy inkább a 2018-as évet érdemes bármilyen hasonlításnál alapul venni, mivel a 2019. második félévi foglalások jelentős részét végül 2020-ban törölni kellett.

„Tavaly azt láttam, hogy amint enyhültek a korlátozások a célországokban, megjött az emberek kedve az utazáshoz. Bízom benne, hogy a járványnak lassan csak vége lesz, és az emberek, ahogy lehet, menni fognak. A januári foglalásokban ez az élénkülés már érezhető. Sokan keresik azokat az egzotikus úti célokat – Dominika, Zanzibár, Mexikó –, ahová egyértelmű szabályok szerint lehet utazni. Ugyanakkor a beutazási szabályok folyamatosan variáló Thaiföld iránt jóval kisebb az érdeklődés.Fontos trend, hogy rövid távra, 1-2 héten vagy egy hónapon belüli utazásra foglalnak általában, bár mostanában már minden második foglalás a nyári időszakra vonatkozik. A választások előtti pénzbőség jót fog tenni a kiutazásnak, de kérdés, hogyan alakul a forint árfolyama." A sok bizonytalanság miatt az Utazom.com lekéréses alapon utaztat oda, ahová éppen lehet menni. Márffy György a 2018. évi forgalom elérését tűzte ki célul az idén.

Bizakodó az idei évet illetően az Araamu Travel is, amely közel háromszorosára emelte a vagyoni biztosítékának összegét, ezzel a toplista 6. helyét foglalta el.

Azt is érdemes tudni, hogy a 12%-os listán 140 olyan utazásszervező van, amely csak a minimálisnak tekinthető 5-7 millió forintos vagyoni biztosítékot tette le, vagyis az ebbe a kategóriába tartozó szervezők többségére ez volt a jellemző.

A belföldi utazásszervezés után fizetendő 3%-os kauciót 206 társaság tette le. A mezőny erős szóródást mutat: a lista élén álló IBUSZ 15 milliós vagyoni biztosítékot igazolt, míg a 2. helyezett Tele-For már csak közel 6 milliót, míg a dobogó harmadik fokára már 4 millió forint is elég volt ehhez a Partner Utazási Irodának. 12 olyan cég volt még, amely egymillió forintnál nagyobb kauciót igazolt ebben a kategóriában, ugyanakkor több mint 150 iroda – vagyis az ebbe a körbe tartozó szerevezők háromnegyede – csak a minimális 500 ezer forintos összeget igazolta.

 

Határon átnyúló szolgáltatók

Immár évek óta bővül és az idén már 24 irodát tartalmaz a határon átnyúló szolgáltatások nyújtó, más európai uniós országokban bejegyzett utazásszervezők, illetve -közvetítők köre.

A szlovákiai Akomo Direct Sales s.r.o. csak utazásközvetítésre van engedélye, míg a németországi székhelyű DER Touristik Deutschland GmbH, az olaszországi Digital Trend Italia SRL, az osztrák Eurotours Gesellschaft m.b.H., a szlovákiai Expertus Travel s.r.o. mind utazásszervezésre, mind utazásközvetítésre megkapta az engedélyt, akárcsak az osztrák Express Travel International GmbH, illetve a német FTI Touristik GmbH.

Csak utazásközvetítést végez a német Gabriela Benz – My Sundreams nevű cég. A spanyol Global Travel Management S.L. határon átnyúló utazásszervezést végezhet, míg a romániai székhelyű Görbe-Travel S.R.L. mind szervezést, mind közvetítést. Határon átnyúló utazásszervezőként van még bejegyezve a cseh Invia, míg a bolgár Neptun Tours Ltd. mind szervezést, mind közvetítést végezhet. A szlovák Premier Sport Tour s.r.o. határon átnyúló utazásszervezőként működik Magyarországon, míg a német P&S Go GmbH szervezhet és közvetíthet is, akárcsak a spanyol székhelyű Red Universal De Marketing Y Bookings Online SA.

Utazásszervezést végezhet nálunk a német schauinsland-reisen GmbH, míg a szintén német Schmetterling International GmbH & Co KG közvetítőként működhet Magyarországon. Utazásközvetítést végezhet az észtországi székhelyű Ski Travel Europe Osaühing, míg a lettországi Ski Univerzum International SIA szervezhet és közvetíthet is. Utazásközvetítőként működhet ugyanakkor a szlovák SKI Univerzum s.r.o., az írországi Travelgo Limited.

Szervezőként és közvetítőként egyaránt be van jegyezve a TUI Austria Holding GmbH, a TUI Deutschland GmbH, valamint a spanyolországi székhelyű Viasale Travel.

 

Cikkünk a Turizmus.com Magazin 2022. január–februári számában jelent meg eredetileg. Ha érdekli a lap előfizetése, kattintson ide!